Novi Zeland juče je preduzimao mere zaštite od naknadnih potresa i moguće oluje, nakon što je ovu oblast prethodnog dana pogodio najrazorniji zemljotres u proteklih nekoliko decenija. Premijer Džon Ki rekao je da je „pravo čudo“ da nema stradalih, budući da je oblast pogodio zemljotres jačine sedam stepeni, čiji je epicentar bio na oko 55 kilometara od drugog po veličini grada Krajstčerča, na 12 kilometara dubine. Zvaničnici civilne odbrane su upozorili da postoji mogućnost da ionako trošne zgrade mogu biti srušene u naknadnim potresima jačine i do 5,4 stepena Rihterove skale koji su praćeni jakim olujnim vetrovima.


Uprkos činjenici da je pričinjena ogromna materijalna šteta, niko od 340.000 stanovnika Krajstčerča nije stradao. „Jedini zaključak koji se može izvesti jeste da je pravo čudo da niko nije poginuo“, kazao je Ki. Eksperti su kao razlog za to naveli poštovanje visokih standarda u građevinarstvu u zemlji, koja je česta meta zemljotresa. U Krajstčerču ponovo je uspostavljeno snabdevanje električnom energijom i vodom, koje je bilo prekinuto nakon zemljotresa. Timovi za procenu vanredne situacije probijali su se kroz ulice zatrpane ruševinama da bi utvrdili da li je neophodna evakuacija. Više od 200 ljudi je privremeno smešteno u centrima za socijalnu pomoć, dok je stotine stanovnika, koji su izgubili krov nad glavom, sklonište našlo kod prijatelja.

Vojska je saopštila da obezbeđuje hranu za 1.000 ljudi. „Ovako žestok zemljotres nismo doživeli od tridesetih godina dvadesetog veka, te je važno da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo“, rekao je major Robi Ros. Ki je takođe obećao podršku vlade i saopštio da se šteta procenjuje na dve milijarde dolara. „Tu smo da pružimo podršku. Nećemo dopustiti da Krajstčerč sam proživljava ovu tragediju“.

Ovo je najrazorniji zemljotres koji je pogodio Novi Zeland od 1931. Iako nema poginulih, zvaničnici civilne odbrane upozoravaju da opasnost još nije prošla, budući da je više od trideset naknadnih potresa pogodilo region u protekla 24 sata, i da postoji mogućnost da se to nastavi narednih sedmica. Takođe se očekuje udar jakih vetrova brzine 130 kilometara na čas praćen jakom kišom. Stotine porodica u regionu su upozorene da postoji mogućnost da će morati da se evakuišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari