Grupa radnika Konfekcije Jumko u Vranju juče je prekinula štrajk glađu, ali nastaviće s protestom koji traje 44 dana, s ciljem da se raskine ugovor s preduzećem Zamber i spreče otkazi za 284 radnika koji su odbili da potpišu nove ugovore o radu, izjavila je juče novinarima predsednica Štrajkačkog odbora Snežana Veličković.

Grupa radnika Konfekcije Jumko u Vranju juče je prekinula štrajk glađu, ali nastaviće s protestom koji traje 44 dana, s ciljem da se raskine ugovor s preduzećem Zamber i spreče otkazi za 284 radnika koji su odbili da potpišu nove ugovore o radu, izjavila je juče novinarima predsednica Štrajkačkog odbora Snežana Veličković. Na konferenciji za novinare govorila je i radnica Dobrica Arizanović, kojoj je otkaz o radu stigao poštom, iako se ona od maja meseca nalazi na porodiljskom bolovanju, što se kosi sa zakonskim normama.
Zamenik generalnog direktora Jumka Goran Trajković kaže za Danas da mu „nije jasno zašto je gospođa Arizanović svoj problem iznela na konferenciji za medije u organizaciji Asocijacije nezavisnih sindikata“.
– Ona je tokom prepodneva, znači pre konferencije, bila kod nas u Jumku i njeno rešenje o otkazu je povučeno, jer se dokumentacija o njenom porodiljskom odsustvu nalazila u Zamberu čija je ona radnica – objasnio je Trajković. On je rekao da je do juče na adrese radnika koji su odbili da potpišu ugovore o prelasku u Zamber poštom upućeno 100 rešenja o otkazu i naglasio da se „javljaju štrajkači koji i po isteku zakonskog roka žele da potpišu ponuđeni ugovor o prelasku u Zamber“.
– To već nije u našoj nadležnosti i moraćemo da potražimo adekvatna tumačenja jer, ponavljam, mi u Jumku ne želimo ni u jednom momentu da kršimo zakon – precizirao je Trajković.
U štrajku u organizaciji ASNS na devetom spratu upravne zgrade Kompanije Jumko ostalo je nekoliko desetina radnika koji u manjim grupama ostaju u zgradi noću, dok se taj broj povećava tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari