"Poštujemo zakone i propise”: Kanadska firma za Danas o zamućenju vrela Mlave 1Foto: M. S. / Danas

Na pitanje Danasa, da prokomentarišu tvrdnje aktivista da su zamućenje Vrela Mlave uzrokovale bušotine koje izvode firme povezane sa kompanijom “Dundee Precious Metals”, a da su cevi postavljene preko privatnog zemljišta, oni kažu “da su takve pojave uočene na mnogim lokacijama u Srbiji poslednjih par nedelja, naročito u oblasti zapadne Srbije, u regionima u kojima nema nikakvih geoloških istraživanja niti rudarskih aktivnosti”.

Iz kanadske kompanije “Dundee Precious Metals”, kažu za Danas, da prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, mesec maj i prva polovina juna su u Srbiji bili hladniji i sa više padavina od prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema njihovim rečima, česta je i prirodna pojava da obilne padavine mogu uzrokovati značajne promene u visini vodostaja reka, prineti materijal sa okolnog erozionog područja u vodotokove i dovesti do zamućenja voda u površinskim tokovima i izvorištima.

“Pomenuta pojava je prethodnih dana primećena i na izvorištu Belosavac u opštini Žagubica, što je JKP  “Belosavac’’ potvrdilo zvaničnim saopštenjem. Slične promene su uočene i u vrelu Mlave. Istražni radovi kompanije Dundee Precious Metals na lokalitetu Čoka Rakita ni na koji način nisu povezani sa promenom fizičkih karakteristika vode na izvorištu Belosavac i vrelu Mlave”, ističu iz ove kompanije.

Prema njihovim rečima, “kompanija DPM strogo vodi računa da istražni radovi ne utiču na promene fizičkih i hemijskih karakteristika površinskih i podzemnih voda”.

“Pre izvođenja istražnih geoloških radova, vršimo detaljan hidrološki i hidrogeološki pregled lokacije, utvrđujemo nulto stanje životne  sredine, a u procesu istraživanja sprovodimo stalni monitoring voda”, objašnjavaju oni.

Iz ove kompanije ističu, da je Dundee Precious Metals kanadska rudarska kompanija sa dokazanim iskustvom u odgovornom rudarstvu.

“U Srbiji, kompanija DPM vrši primenjena geološka istraživanja zlata i pratećih metala od 2004. godine, a na području Čoka Rakita u Žagubici istraživanja sprovodi njena domaća kompanija Crni Vrh Resources d.o.o, na osnovu rešenja Ministarstva rudarstva i energetike iz 2022. godine. Kompanija sve aktivnosti vrši u skladu sa principima modernog, održivog i odgovornog rudarstva, poštujući zakone i propise Republike Srbije, odgovarajuće evropske i svetske standard”, dodaju iz ove kompanije.

Takođe, oni kažu da “DPM uvažava mišljenja i stavove lokalnog stanovništva, što se odnosi i na postavljanje cevi na privatnim posedima”.

“Kod onih vlasnika koji su izrazili želju da se cevi uklone sa njihovih poseda to je i učinjeno”, kaže se u odgovoru kompanije Dundee Precious Metals.

Podsećamo, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije vrela Mlave, ispod kojih se u komentarima navodi da kanadska firma Dandi bez dozvole za upravljanje rudarskim otpadom sprovodi istražne radove na području Žagubice i Petrovca na Mlavi, a da građani ostaju bez vrela pomenute reke. Aktivisti su negirali komentare pojedinih građana da je do zamućenja došlo zbog obilnih padavina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari