Postupak protiv Železare zbog zagađenja i dalje u predistražnoj fazi, stižu novi dokazi o mogućem ugrožavanju zdravlja 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Tri meseca nakon što je podneta krivična prijava protiv kineske kompanije HBIS, koja upravlja Železarom u Smederevu, zbog zagađenja životne sredine, postupak se nalazi i dalje u predistražnoj fazi u smederevskom tužilaštvu. U međuvremenu stižu novi dokazi o mogućem zagađenju okoline iz Železare.

Krivičnu prijavu protiv HBIS-a i njenih pet direktora podnela je NVO Pokret Tvrđava zajedno sa meštanima sela koja su najugroženija radom Železare, a koji žive okruženi crvenom prašinom.

Veruje se da ta crvena prašina nastaje kao rezulat rada Železare. Ranije analize pokazale su da u njoj ima arsena, olova, kadmijuma….

Pokret Tvrđava sada je radio analizu mulja iz reke Ralje u koju odlaze otpadne vode iz Železare. Nikola Krstić iz ovog pokreta kaže da su u uzorku koji je analizirao Institut za zemljište pronađene velike koncentracije opasnih supstanci.

– Reke Ralja nalazi se u blizini Železare. Tu se nalazi ispust otpadnih voda iz Železare. Mi smo uzeli uzorak mulja nekih 15 metara ispod ispusta, našli smo povećane koncentracije teških metala koje ne bi smele u tim količinama da budu nikako u tom mulju. To je još jedan nepobitan dokaz da nas truju i ugrožavaju naše zdravlje – kaže Krstić.

Analiza stručnjaka iz Pokreta Tvrđava pokazala je recimo da kadmijuma ima više čak i od remedijacionih vrednosti odnosno vrednosti iznad kojih postoji rizik po zdravlјe lјudi i životinja koji nije prihvatlјiv.

Krstić ukazuje na ovu činjenicu i ističe da se voda iz reke Ralje ali i drugih reka u okolini koristi za navodnjavanje okolnih njiva.

-To je reka koja prolazi kroz atare i njive. Par kilometara dalje se uliva u Veliku Moravu, a Velika Morava se par kilomenatra dalje uliva u Dunav. U tom kraju imamo 3,000 hektara njiva – objašnjava sagovornik Danasa.

Pokret Tvrđava podneo je krivičnu prijavu protiv HBIS-a krajem maja tereteći kompaniju za krivično delo zagađenje životne sredine, odnosno zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Kako je tada za Danas kazala pravna zastupnica pokreta advokatica Nina Nicović Agencija za zaštitu životne sredine u svojim izveštajima konstatovala je prekomerno zagađenje vazduha u selima u okolini fabrike i samom Smederevu. Ona je rekla da nadležne institucije treba da provere i da li postoji zagađenja vode i zemljišta.

Povodom novih analiza do kojih je došao Pokret Tvrđava ona kaže da će biti svakako dostavljene Tužilaštvu.

Upitana o dosadašnjem toku postupka sagovornica Danasa ističe da su izvršili uvid u predmet i da je on “nažalost i dalje u predistražnoj fazi”.

– Insistiraćemo da se što pre prikupe svi dokazi jer to je korak koji nas dovodi bliže suđenju a samim tim i izricanju mera za zaustavljanje zagađenja pošto od meštana imamo informacije da zagađenje nije ni prestajalo. Treba što pre sprovesti sve dokazne radnje da bi se sačuvala i životna sredina i zdravlje građana Smedereva, okolnih sela i drugih gradova. Pri tome, koliko sam upoznata Železara je zbog problema na tržištu smanjila obim proizvodnje. Zamislite sada koliko je to zagađenje kada ono ne prestaje ni kada smanje proizvodnju. Očigledno je da postoji problem – navodi Nicović.

Ona objašnjava da je Tužilaštvo u Smederevu prikupilo osnovne informacije od nadležnih organa kako bi proverili da li je ono što se u krivičnoj prijavi navodi tačno.

-Preduzeli su neke radnje i ne mogu reći da je to sporo postupanje. Do sada su korektno postupali. Međutim mi smo dali jako puno dokaza uz krivičnu prijavu da bi to omogućilo tužilaštvu da do sada krene sa preduzimanjem konkretnih dokaznih radnji kao što su saslušanja. Ima dovoljno dokaza po našem stručnom mišljenju da bi se sada prešlo u tu fazu, čime bi se omogućilo oštećenima da što pre dođu do suđenja odnosno do odluke – zaključuje ona.

I Nikola Krstić pozdravlja potez koje je Tužilaštvo načinilo navodeći da je potrebno da se dođe do istrage.

-Mi apelujemo na Tužilaštvo da što pre sprovede istragu. To što su počele predistražne faze je dobar znak, ali ako uskoro ne započne istraga, a nema razloga da se čeka sa tim, mi ćemo kao građani preduzeti i druge mere a to znači sve što nam je na raspologanju da zaštitimo svoje zdravlje i prava – kaže Krstić.

Bez odugovlačenja
Nina Nicović objašnjava da predistražna faza po zakonu bi trebalo da se koristi samo kao neka vrsta pripremne faze tokom koje se prikupljaju osnovne informacije. “Ona ne bi trebalo da traje u nedogled, ali na žalost za nju ne postoji rok u kome mora da se okonča. Doduše, ovo je skraćeni postupak te je tužilaštvu zakonski omogućeno da takoreći brzo sprovodi dokazne radnje”, kaže Nicović..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari