Pošumljavanje park-šume “Cvećara” i dela naselja “Veljko Vlahović“ u Negotinu 1Sadnice Foto: Opština Negotin

U naselju „Veljko Vlahović“ u Negotinu, kao i na levoj strani bukovskog puta, ovih su dana posađene nove sadnice u okviru projekta pošumljavanja koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine.

Opština Negotin jedna je od 31 lokalne samouprave sa kojima je Ministarstvo zaštite životne sredine marta ove godine potpisalo ugovore o sufinansiranju projekata pošumljavanja i zamene dotrajalih kotlarnica.

Negotinu je za pošumljavanje, u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta park šume “Cvećara” i dela naselja “Veljko Vlahović“, resorno ministarstvo odobrilo nešto više od 3,8 miliona dinara.

Prethodnih dana na levoj strani bukovskog puta zasađeno je stotinu sadnica lipe, a danas su radnici službe zelenila JKP „Badnjevo“ sadnju nastavili u naselju „Veljko Vlahović“.

Radnici Službe zelenila Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ prethodnih dana zasadili su stotinu sadnica lipe na levoj strani bukovskog puta ka Zavodu za poljoprivredu, a danas su bili angažovani na sadnji sadnica u naselju „Veljko Vlahović“.

Nadležni u opštini Negotin su nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvo zaštitne životne sredine istakli da se pošumljavanjem ovih lokacija postiže ekološka i zaštitna funkcija, vraća se izgled čitavog predela i okoline, štite staništa od isušivanja, vraćaju se ptice i druge životinje.

-Realizacijom projekta sa leve strane Bukovske ulice, sadnjom lipa i formiranjem jednorednog homogenog drvoreda postiže se kompaktan oblik zelenila čija je funkcija ekološka, proizvodnja kiseonika, značaj u pčelarstvu i poljoprivredi, vratiće se drvored – zeleni tunel na ulaz u grad nekadašnji simbol Negotina koji ima istorijsko – kulturnu konotaciju – naveli su tada u lokalnoj samoupravi.

Ukupna vrednost projekta uz učešće lokalne samouprave od 20 odsto je 4,78 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari