Subota, 25. april 2015. godine još je jedan od važnih datuma za RTB Bor, budući da je te večeri potekao prvi bakar iz novih pirometalurških postrojenja, izlivena prva anoda po autogenoj fleš-smelting tehnologiji i dobijeno prvih 150 tona anodnog bakra. Time je tri i po godine rada, projektovanja i izgradnje, pa funkcionalnog ispitivanja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru i svih njenih pratećih postrojenja uspešno zaokruženo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

-Kompletan ciklus je zaokružen, postrojenje je okončano i funkcioniše cela metalurška linija. Prvi bakar iz nove topionice najbolji je dokaz da su nova topionica i fabrika sumporne kiseline gotove, da su sva postrojenja u funkciji i da rade. Ovo je izuzetan dan za Borane i meštane okolnih sela, koji dobijaju čisto nebo, ali i izuzetan dan za sve građane Srbije, jer radom nove topionice RTB Bor povećava svoje učće u bruto društvenom proizvodu zemlje, otvara nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama. – izjavio je ovim povodom generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Nova priometalurška postrojenja u Boru čijom je je izgradnjom postojeća tehnologija topljenja zamenjena novom, savremenom autogenom jedinicom sa fabrikom sumporne kiseline ubuduće će raditi u skladu sa svetskim ekološkim standardima i time su opravdana sa ekološkog aspekta. Savremena i čista tehnologija, podvlače u menadžmentu RTB Bor, konačno donosi i čisto nebo nad Borom i okolinom, jer će modernizacijom topionice u Boru emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti. Istovremeno vreme iskorišćenje sumpor-dioksida i bakra biće 98 procenata što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

Borski kombinat će radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, plemenitih metala i sumporne kiseline, a sve to za 251 milion evra koliko je utrošeno za izgradnju novih postrojenja. Naime, nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, a projektovani, u pitanju je prerada do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje, sasvim je prihvatljiv jer će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari