Fudbaleri Crvene zvezde ni četvrtu sezonu zaredom nisu uspeli na evropskoj sceni da dočekaju jesenje duele. Letnja epizoda sada je završena u Renu (mada je praktično sve bilo rešeno sedam dana ranije na Marakani porazom od 1:2) pošto su izabranici Roberta Prosinečkog doživeli ubedljiv poraz u revanš meču plej-ofa kvalifikacija Lige Evrope – 0:4 (0:2).


Ren – Crvena zvezda 4:0 (2:0)

Strelci: Montanjo 10, M’Vila 19p, Pažo 85, Ekoko 90. Stadion: Rut de Lorijen. Gledalaca: 19.364. Sudija: Deniz Ajtekin (Nemačka). Žuti kartoni: Montanjo, M’Vila (Ren), Adi, Kadu (Crvena zvezda).

REN: Kostil, Danze, Boje, Kana-Bijik, Teofil-Katren, M’Vila, Tetej, Fere (od 83. Pažo), Bukari, Pitroipa (od 62. Ekoko), Montanjo (od 71. Dalma).

CRVENA ZVEZDA: Bajković, Mikić, Vilotić, Adi, Tošić, Kovačević, Mijailović (od 46. Kaluđerović), Dimitrijević, Lazović, Kadu, Borha (od 75. Mezenga).

 

Crveno-beli su pre meča hrabrili sami sebe, najavljivali da će se fudbaleri Rena braniti, a oni strpljivo čekati šansu i sa dva ili tri gola u mreži Kostila rešiti pitanje prolaska u grupnu fazu. Ipak, na terenu u kišovitoj Bretanji viđen je totalno drugačiji scenario. Kadrovske promene u gostujućoj ekipi (Kaluđerovića zamenio defanzivniji Mijailović) nisu zbunile crveno-crne pa su oni od početka meča krenuli u ofanzivu. Sa dva pogotka u prvih 20 minuta rešili su dilemu, ako je uopšte i postojala, i do kraja odradili nešto jači trening. Montanjo je otvorio seriju sa ivice šesnaesterca (10), a M’Vila je sa bele tačke (19), posle starta Adija na Kanu-Bijika, dokazao Bajkoviću da je pre meča „pucao“ ćorcima. Nije se Zvezda ni tada trgla, ne toliko što nije mogla već više što nije znala. Pokušavala je stihijskim prodorima, pre svih Lazovića po desnoj strani, ali se sve završavalo daleko od mreže rivala. Prvu šansu crveno-beli su stvorili u 42. minutu, ali ni tada nije bilo direktnog udarca ka golu pošto je Borha kasnio na dodavanje sa boka.

U nastavku je Ren „podigao“ ručnu i dozvolio crveno-belima da započnu svoju pas igru na sredini terena, ali su svi prilazi golu ostali dobro zatvoreni. Mogao je Kaluđerović da ublaži poraz (84), ali je šutirao pored gola, a onda su rezervisti Pažo (85) i Ekoko (90) samo potvrdili Zvezdin debakl.

Nije ovo ništa novo za (nekadašnjeg) velikana našeg fudbala, ali boli nemoć protiv ekipa koje nisu iz samog evropskog vrha. Posle kiparskog Apoela, praške Slavije i Slovana iz Bratislave protiv crveno-belih se sladio, potpuno zasluženo, i Ren. Taktički, tehnički i trkački srpski vicešampion nije dorastao šestoplasiranom timu iz prošlosezonskog francuskog šampionata i zato je tu gde jeste. U evropskom suterenu…

Kovačević: Propustili smo šansu u Beogradu

– Razočaran sam. Tek posle 0:2 počeli smo nešto da igramo. Mogli smo mnogo bolje. Pobedio je bolji tim u ovom momentu, ali nisu toliko bolji. Mislim da smo svoju šansu propustili u Beogradu jer bi posle naše eventualne pobede u prvom meču ovde sve bilo drugačije – izjavio je kapiten Crvene zvezde Nenad Kovačević.

Tošić: Rezultat nije realan

– Rezultat nije realan, mogli smo bolje da prođemo, ali imali smo nepovoljan rezultat iz prvog meča, a onda smo brzo i jeftino primili dva gola. Naišli smo na zaista jakog protivnika. Sada se potpuno okrećemo prvenstvu, ove godine nam je prioritet da osvojimo titulu – rekao je Duško Tošić, koji se sinoć „utopio“ u Zvezdino sivilo.

Prosinečki: Moramo još mnogo da radimo

– Očigledno je da za Evropu mora mnogo više da se radi. Ren je dokazao da je kvalitetniji od nas. Normalno je da sam priželjkivao i nadao se da možemo nešto uraditi u revanšu, ali, na žalost, pokazalo se suprotno. Jako loše smo ušli u utakmicu i onda je sve bilo teže. U drugom poluvremenu smo pokušali da ublažimo poraz, ali se u toj jurnjavi otvorilo mesta za kontranapade i oni su nas surovo kaznili. Posle ovih 0:4 biće najteže sabrati se za kratko vreme, a moramo da se okrenemo obavezama u prvenstvu – istakao je trener crveno-belih Robert Prosinečki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari