Potpisan Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u javnim i komunalnim preduzećima Novog Sada 1foto: pres služba gradonačelnika NS

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna preduzeća i druga javna preduzeća Grada Novog Sada sa tri reprezentativna sindikata.

Uz Vučevića potpise na taj dokument stavili su Obrad Tepić iz Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“, Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Tim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

Vučević je kazao da pregovori nisu bili laki, ali i da se razgovaralo otvoreno.

„Najveći pomaci u novom kolektivnom ugovoru su da smo minimalnu zaradu zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada definisali u visini minimalne zarade na teritoriji Republike Srbije. Druga bitna promena tiče se definisanja minulog rada, regresa i toplog obroka i to na sledeći način – na nivou svih preduzeća će se minuli rad ceniti sa 0,5 procenata po godini staža, topli obrok je povećan za 500 dinara bruto mesečno, dok je regres povećan na 33.000 dinara godišnje“, kazao je Vučević.

On je dodao da će se jubilarne nagrade za staž isplaćivati i za 15, 25 i 35 godina radnog staža.

„Poseban podsticaj je i tačka ugovora koja se tiče ostvarene dobiti preduzeća iz poslovanja, koja može biti iskorišćena kao svojevrsna nagrada zaposlenima kroz novčanu stimulaciju. Sada ovaj Kolektivni ugovor treba razraditi pojedinačno u svim preduzećima, a molba poslodavcima je da se nikom ne smanjuju plate, već da se ide u korist rasta koji je realan i ima pokriće u ekonomskoj snazi grada i stabilnosti komunalnog sektora“ rekao je Miloš Vučević.

Obrad Tepić iz sindikata „Nezavisnost“ ocenio je da se stiglo do odličnog rezultata, jer je većina zahteva Sindikata usvojena. Najkrupni korak je taj što je minimalna cenu rada vezana za koeficijete.

Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada kao najvažniju novinu izdvojio je dogovor da će zaposleni koji boluju od najtežih bolesti, imati plaćeno bolovanje u iznosu od 100 odsto plate.

Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije ocenio je da je najvažnije to što više od 800 zaposlenih više neće primati plate manje od minimalne zarade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari