Potpisan ugovor o donaciji dronova kompanije JTI Ministarstvu poljoprivrede Srbije 1Foto: Pixabay/ Powie (Ilustracija)

Kompanija Japan Tobacco International (JTI) donirala je danas četiri drona i prateću opremu, u vrednosti od 1,2 miliona dinara, Fitosanitarnoj inspekciji ministarstva poljoprivrede Srbije, koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Uz pomoć ovih dronova, inspektori Fitosanitarne inspekcije će znatno efikasnije nadgledati zasade duvana širom Srbije, čak i tamo gde je otežan nadzor zbog veličine parcela ili konfiguracije terena, rečeno je na potpisivanju ugovora.

Kako je istaknuto, dronovi će se koristiti za vazdušni nadzor zasada duvana, kao i drugih poljoprivrednih kultura, čiji nelegalni uzgoj nanosi štetu budžetu i državnoj agrarnoj politici.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović kazao je da Srbija iz godine u godinu beleži rast površina pod duvanom i povećanu proizvodnju duvana i proizvoda od duvana, „od čega država ostvaruje značajna devizna sredstva, zbog čega je važno da se kontrola legalnosti poslova sa duvanom efikasno sprovodi“.

„Samo do kraja oktobra ove godine inspekcije Ministarstva poljoprivrede izvršile su 181 kontrolu, od čega su 154 kontrole utvrdile da se nelegalno proizvodi duvan na površinama većim od 80 hektara, sa potencijalnim gubitkom za budžet Srbije većim od 11,5 miliona evra“, kazao je Mahmutović.

Naglasio je da je Ministarstvo poljoprivrede opredeljeno da se svi poslovi u vezi sa proizvodnjom duvana svedu u zakonske okvire.

„Donacija JTI će biti od koisti, jer će se materijalno-tehnički resursi Ministarstva poljoprivre podići na viši nivo“, kazao je on navodeći da će se na taj način povećati efikasnost u borbi da se spreči nelegalna proizvodnja, ali i promet proizvoda od duvana.

Direktor Uprave za zaštitu bilja ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević kazao je da će dronovi predstavljati alat inspektorima da budu još produktivniji i precizniji u svom radu.

On je istakao da se već šest godina radi na suzbijanju nelegalne proizvodnje duvana, što je značajno i za budžet zemlje.

„Efekti samo prošlogodišnjeg rada su izuzetni, jer je nelegalni duvan identifikovan na pracelama površine od skoro 100 hekatara“, kazao je on i ocenio da će nova tehnologija dodatno pomoći da se „smanji broj parcela sa nelegalnom proizvodnjom duvana“.

Navedeno je i da je kompanija JTI, jedini strani investitor koji finansira proizvodnju i otkupljuje domaći duvan, već pet godina kroz projekat „Satelit“ doprinosi sprečavanju i suzbijanju nelegalne trgovine duvanom tamo gde ona i počinje, na njivi.

Kombinacijom najsavremenijih tehničkih rešenja satelitskog snimanja koje spektralnom analizom izdvaja zasade duvana od ostalih zasada zbog specifičnog hlorofila ove biljke, kao i ukrštanjem tih podataka sa podacima državnih registara legalno zasađenog duvana, otkrivaju se parcele sa nezakonitim zasadima duvana koje potom uništavaju nadležni državni organi.

„U poslednjih pet godina uništeno je 793 tona nelegalno uzgojenog duvana, dok je količina nelegalnih zasada duvana smanjena za 90 odsto, čime je sprečena potencijalna šteta za budžet od čak 453 miliona evra“, kazao je direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez.

Podsetio je da je JTI prethodno donirao sedam pasa MUP-u i Upravi Carina koji su obučeni da pronađu krijumčareni duvan i cigarete.

JTI podržava i kampanju AmCham za izgradnju kapaciteta inspekcija koja je doprinela drastičnom suzbijanju nelegalne trgovine na internetu.

Pretrage internet oglasa nelegalnih duvanskih proizvoda na internetu prouzrokovale su 59 inspekcijskih kontrola, 13 prekršajnih prijava i pet potencijalnih krivičnih prijava.

Projekat „Satelit“ pokrenut je u Srbiji primenom visoke tehnologije, koja je poslednja reč nauke u ovoj oblasti.

Ista tehnologija se, zahvaljujući izvozu domaćeg znanja i iskustava, primenjuje i u Španiji, dok je planirano širenje projekta u Hrvatsku i Azijsko-pacifičku regiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari