Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i načelnik iz češkog regiona Hradec Kralove, Lubomir Franc, potpisali su Deklaraciju o saradnji u oblasti javne uprave, privrede, prosvete, inovacija. Dokument su potpisali i predstavnici tri banatske opštine Zrenjanin, Žitište i Bela Crkva, predstavnici Novosadskog i Univerziteta iz Hradec Kralove i Regionalna agencije za razvoj Banata.


Deklaracija omogućava da se, osim razmene iskustava u oblasti reforme javne uprave, potpisnici uključe i u međunarodne projekte predložene Evropskoj komisiji. U oblasti privrede to znači uspostavljanje direktnih kontakata i saradnje malih i srednjih preduzeća i privrednih institucija od regionalnog značaja, saradnja u oblasti razvoja poljoprivrede u skladu sa agrarnom politikom EU. Što se prosvete tiče očekuje se direktna saradnja škola u razmeni studijskih boravaka, stručne prakse, unapređenju znanja jezika, zajednička saradnja univerziteta. Deklaracija predviđa podršku inovativnom preduzetništvu u regionu u cilju kreiranja povoljnih uslova za razvoj ekonomije zasnovan na znanju, novim tehnologijama i inovacijama, što podrazumeva i saradnju preduzeća sa naučno-istraživačkim sektorom.

Miroslav Vasin je naglasio da se kroz saradnju regiona mogu očekivati prvi rezultati već za godinu dana kroz nove investicije, unapređenje rada naših lokalnih samouprava u pružanju konkretnih usluga građanima.

– Siguran sam da će ovakvih sporazuma biti još, jer svaki od njih predstavlja jednu kockicu više u građenju mozaika našeg puta u EU – rekao je Vasin i dodao da ovakvi dokumenti predstavljaju osnov za dolazak stranih investitora i da su naše opštine dužne da im prezentuju sve mogućnosti i prednosti svojih sredina, od mogućnosti industrijskih zona, kvaliteta infrastrukture, geografskog položaja, do upoznavanja sa podsticajima koje Srbija i Vojvodina pružaju stranim investitorima. Vasin je podsetio da već ima uspešnih čeških investitora u Vojvodini, poput „Mitasa“ u Rumi, koji zapošljava 500 radnika i ima plan širenja proizvodnje.

Gosti iz Češke istakli su tradicionalno prijateljstvo i saradnju između Češke i Srbije i snažnu podršku koju njihova zemlja pruža Srbiji za ulazak u EU. Načelnik Lubomir Franc očekuje brzu primenu opštih odredbi sporazuma kroz konkretne ugovore u navedenim oblastima, kao što su javna uprava, preduzetništvo, privredni razvoj, prosveta i inovacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari