Potpisi za opstanak gradske apoteke: Kraljevčani traže nesvakidašnji referendum 1Foto: Dejana Majstorović

Hoće li Kraljevčani sačuvati gradske apoteke? O ovom pitanju građani će se i izjašnjavati i to na referendumu. Prvom takvog tipa, ne samo u Kraljevu, već u Srbiji. Za to je skupljeno oko 11.000 potpisa.

Inicijativa građana o sudbini Apotekarske ustanove u Kraljevu pokrenuta je nakon što je lokalna samouprava pod zakup na deset godina u paketu, za oko 700 hiljada dinara mesečno, izdala osam objekata u vlasništvu grada a čiji je višedecenijski korisnik do nedavno bila Apotekarska ustanova. Reč je o lokalima u ekstra zonama, bez kojih Apoteke ne mogu da postoje.

„Naši sugrađani vole i nas i naše usluge. Jer uvek smo bili u zaštiti pacijenata i u interesu zdravlja“, kaže za N1 farmaceutkinja Biserka Zubac Nikolić.

N1: Šta ste vi to radili, a druge apoteke nisu?

„Na prvom mestu – noćna dežurstva. Zatim, pravili smo magistralne preparate. I u našim apotekama su radili profesionalci“, objašnjava Zubac Nikolić.

Građani, zajedno sa radnicima Apotekarske ustanove i odbornicima opozicije u Skupštini Kraljeva, nisu želeli da odustanu. Došlo se na ideju da se na referendumu kakav do sada nikada nije viđen, stanovnici ovog grada izjasne da li žele da Apoteke Kraljevo ostanu u vlasništvu grada.

„Zašto ne bi ostale. Nema potrebe da se zatvaraju. Imam 80 godina i otkada znam, one su tu bile. Mislim, državne apoteke“.

„Strašno! Iseliće i narod. Ako odu apoteke, slobodno neka idu i drugi. I onako nema naroda“.

Iako je bilo potrebno 10.200, sakupljeno je oko 11.000 potpisa. U gradu koji ima manje od 100 hiljada glasača. Za koji dan biće predati Gradskoj upravi u Kraljevu.

„Teoretski, ako oni budu odmah odradili proveru potpisa, i to odmah uvrstili u sednicu Skupštine, referendum može da bude u decembru. Ako budu odlagali i čekali poslednji dan roka, onda će se održati u februaru naredne godine“, Ivan Matović, odbornik stranke Novo lice Kraljeva.

Gradska izborna komisija je ta koja raspisuje, organizuje i sprovodi referendum na glasačkim mestima utvrđenim za prethodne izbore. Ukoliko većina izašlih bude za to da Apoteke Kraljevo ostanu, novi vlasnik će morati da se iseli.

Prošlo je više od dva meseca, a novi vlasnici se još nisu uselili u nove lokale. Prvobitno je na ulaznim vratima pisalo da su u fazi renoviranja, a sada piše da su fazi dobijanja potrebne dozvole od ministarstva za rad. Kako smo saznali, polovina radnika je prešla kod novog vlasnika, dok ostali i dalje čekaju. Mišljenja su i da novi vlasnici čekaju ishod referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari