Najkasnije do petka treba da bude potpisan poseban sporazum kojim su definisani sindikalni zahtevi i koji će opštinu i sindikat obavezivati na redovan socijalni dijalog. To bi u najkraćem bio rezultat protesta sindikata radnika javnih preduzeća i ustanova u opštini Bor, s obzirom da su predstavnici Veća samostalnih sindikata i lokalne samouprave postigli dogovor.


– Potpisivanje već dostavljenih kolektivnih ugovora, povećanje plata za 5,5 odsto u skladu sa aprilskim zaključkom Vlade Srbije, ali i povećanje plata kroz rebalanse programa poslovanja u delu javnog sektora koji nije obuhvaćen, deo su zahteva sindikata. Tu su takođe i aktiviranje socijalno-ekonomskog saveta koji je formiran među prvima u Srbiji i sprečavanje političkog zapošljavanja, odnosno povećanja broja zaposlenih koje ne prati i povećanje mase za plate – rekao je za Danas lider Opštinskog veća samostalnih sindikata Bor Dragiša Trujkić, dodajući da je sa predsednikom borske opštine, između ostalog, dogovoreno da se jednom mesečno razgovara o najvažnijim socijalno-ekonomskim pitanjima.

Na protestu pred zgradom borske opštine, pored ostalog, skrenuta je pažnja na 8.000 nezaposlenih, par stotina domaćinstava koji godinama žive u mraku jer im je zbog dugova i nemogućnosti njihovog namirenja isključena struja, na to da ima 300 korisnika narodne kuhinje kojoj zbog zbog nedostatka para preti zatvaranje, na jednoj strani, i izgradnju kružnih tokova i krečenje fasada na drugoj strani. Zato je od opštinskih vlasti traženo da utvrdi adekvatne prioritete i poštuje dogovore o trošenju para poreskih obveznika i ravnopravan dijalog o svim najvažnijim problemima u gradu i opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari