Potpredsednik Sloge Pavle Heđeši osuđuje nacističku provokaciju Olivere Zekić i traži njenu smenu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pavle Heđeši, potpredsednik Sindikata Sloga i kandidat za odbornika na listi „Srbija Protiv nasilja“ oštro je osudio fotomontažu slike u nacističkoj uniformi, koju je postavila predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, i traži njenu smenu.

Kao kandidat na predstojećim beogradskim izborima sa liste „Srbija protiv nasilja“ i potpredsednik sindikata Sloga, osećam duboku moralnu potrebu da se oštro suprotstavim svakom obliku neprimerenog ponašanja u našem društvu, posebno kada dolazi od osoba na javnim funkcijama. Stoga, sa dubokom zabrinutošću i osudom ističem postupak Olivere Zekić, predsednice Saveta REM –a koja je na svom Telegram kanalu postavila fotografiju u montaži nacističke SS uniforme“, naveo je Heđeši.

On dodaje da iako je gospođa Zekić navela da je fotografiju postavila iz „čiste provokacije“, uspela je u tome, jer je takav akt duboko uvredljiv i neprihvatljiv, posebno u kontekstu teške istorijske baštine koju nosimo.

„Nedopustivo je da država i njene institucije i dalje ćute, s obzirom da je ovim postupkom uvređen čitav narod koji živi u Srbiji.Kao neko ko je rođen u Južnom Banatu, dobro sam upoznat sa istorijski potvrđenim činjenicama o zločinima koje su na području nekadašnje Jugoslavije, a posebno u centralnoj Srbiji, počinile nacističke jedinice, posebno SS jedinica „Princ Eugen“, formirana od lokalnih folksdojčera, koja je povezana s brojnim ratnim zločinima, uključujući masakre nad civilima, spaljivanje sela i prisilno preseljenje stanovništva“ istakao je Heđeši.

On dodaje da su posebno zloglasni i nečovečni bili njihovi napadi na civilno stanovništvo i streljanje dece u Kragujevcu.

„S obzirom na ozbiljnost ovog postupka, tražim da Olivera Zekić odmah bude smenjena sa mesta predsednice Saveta REM-a i na svim drugim funkcijama koje se finansiraju od strane države. Srbija, kao osvedočena slobodarska i patriotska zemlja, ne sme dozvoliti da ljudi iz njenih institucija na bilo koji način ismejavaju žrtve nacizma“, poručio je Heđeši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari