Sjedinjene Države i njeni saveznici uveliko raspravljaju o najgorem scenariju, koji bi mogao da angažuje desetine hiljada trupa u Siriji koje bi obezbeđivale mesta na kojima se navodno nalazi hemijsko i biološko oružje, nakon pada režima Bašara al Asada, navode američki diplomatski zvaničnici, prenose svetske agencije.


Oni polaze od pretpostavke da će doći do dezintegracije Asadovih snaga bezbednosti, pa će oni ostaviti hemijsko i biološko oružje na mestima u Siriji podložnim pljački. Scenario takođe pretpostavlja da ova mesta ne mogu biti osigurana ili uništena isključivo iz vazduha, imajući u vidu rizike po zdravlje i životnu sredinu.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da SAD i dalje nemaju planova za angažovanje kopnenih snaga u Siriji, prenose svetske agencije, pozivajući se na Rojters. Administracija Baraka Obame, u principu odbija da obezbedi punu podršku pobunjeničkoj borbi u cilju svrgavanja režima Asada, tvrdi ovaj zvaničnik, dok Pentagon odbacuje mogućnost uvođenja zone bez letenja.

Dva diplomatska izvora na koja se poziva Rojters, navode da bi za ceo poduhvat bilo potrebno između 50,000 i 60,000 kopnenih snaga. Štaviše, možda čak ni 60,000 ne bi bilo dovoljno da se sačuva mir, već isključivo da se obezbede mesto gde se nalazi oružje. Iako priča podseća na irački stil okupacije, diplomat odbacuju takva poređenja.

Za sada nije poznato kako bi vojna misija bila organizovana niti koje bi države učestvovale, iako pojedini evropski saveznici nagoveštavaju da ih takve akcije ne zanimaju. Portparol Bele kuće Tomi Vetor ističe da je američka vlada bila uverena da je hemijsko naoružanje sigurno dok je pod kontrolom sirijske vlade. „Imajući u vidu eskalaciju nasilju u Siriji u proteklom periodu, te sve češće napade režimskih snaga na sirijski narod, zabrinuti smo za naoružanje“.

Za sada ne postoje kompletne procene sirijskog nekonvencionalnog naoružanja, ali se veruje da ova zemlja ima zalihe VX, sarinja i tabuna (izuzetno otrovne supstance koje utiču isključivo na nervni sistem. Klasifikovane su kao hemijsko oružje za masovno uništenje). Prema procenama CIA, Sirija poseduje nekoliko stotina litara hemijskog naoružanja a godišnje proizvodi stotine tona agenata. Stručna javnost neretko pominje grad Cerin kao moguće mesto gde se proizvodi biološko oružje.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta izjavio je prošlog meseca da je vrlo važno da se sirijske snage bezbednosti održe zajedno i onda kada Asad ne bude na vlasti. Naročito je bitna njihova sposobnost čuvanja mesta gde se nalazi hemijsko oružje, tvrdi Paneta.

„Oni prilično dobro obezbeđuju ova mesta“, kazao je Paneta u nedavnom intervjuu za CNN. „Ukoliko se to iznenada poremeti, bila bi katastrofa jer postoji opasnost da hemijsko oružje padne u pogrešne ruke, u ruke Hezbolaha ili drugih ekstremista u oblasti“.

Pojedini zapadni obaveštajni izvori ukazuju da bi Hezbolah i Iranska revolucionarna garda, obe veoma bliske Siriji, mogli pokušati da se domognu hemijskog oružja u slučaju totalnog kolapsa vlasti u Damasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari