Policija je u petak na pet lokacija obavila pretrese u okviru istrage i presecanja finansijskih tokova podrške odbeglog haškog optuženika, potvrdio je za Danas tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je istakao da potraga za haškim beguncima traje „svakodnevno 24 sata“ i da je njihovo „hapšenje od suštinskog pitanja za budućnost Srbije“. Prema njegovim rečima, ova akcija je deo aktivnosti Akcionog tima kako bi se ispunila međunarodna obaveza Srbije.


Prema nezvaničnim informacijama, akcija je bila usmerena na firmu Lemić grup iz Zemuna i četiri osobe. Predmet interesovanja policije i Tužilaštva za ratne zločine bio je vlasnik firme Zlatko Urukalo i njegov brat.

Interesantno je da Lemić grup čine Lemić Group d.o.o. Srbija, Lemić – Moskva, kao i Lemić Hrvatska – Šibenik. Reč je o preduzeću za proizvodnju i montažu aluminijumske i PVC bravarije, trgovinu i usluge.

Stručnjaci smatraju da je za otkrivanje Mladića neophodno ući u trag novcu kojim se pomaže skrivanje haških begunaca, što je otežano, jer se veruje da do Mladića stiže najčešće gotovina. Smatra se da se otkrivanjem osobe koja prenosi novac može doći do haškog begunca.

Između ostalog, policija je pretresla stan bivšeg šefa obezbeđenja vojnog komandanta bosanskih Srba tokom rata u BiH Branislava Puhala, kao i stan rođaka Ratka Mladića. Pretresanje stanova haških optuženika, između ostalog, ima i svrhu mogućeg psihološkog pritiska na eventualne pomagače, ali i na same optuženike. Ponekad i samo saznanje da se pretresaju stanovi i da postoji mogućnost otkrivanja mesta skrivanja može dovesti do lokacije na kojoj se nalazi optuženik.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Mladića 24. jula 1995. godine i u međuvremenu ona je više puta menjana. Mladić je okrivljen za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH. Tereti se za direktno učešće u genocidu počinjenom nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, široko rasprostranjenu kampanju progona, deportacija, mučenja i ubistava tokom 1992. godine u velikom delu BiH, uključujući i logore Omarska, Keraterm, Manjača i Trnopolje.

Optužen je i za opsadu Sarajeva i stradanje civila u tom gradu između 1992. i 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari