Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) pretražili su juče tri lokacije na području Beograda u okviru potrage za mrežom pomagača haškog optuženika Zdravka Tolimira, nekadašnjeg pomoćnika za bezbednost generala Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske. Prema nezvaničnim podacima, pretres je izvršen u stanovima na Novom Beogradu i na Zvezdari.

Službe bezbednosti i policija Tolimira sumnjiče da je organizovao mrežu pomagača najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića. Veruje se da su njih dvojica bili u kontaktu do 2006. kada počinju odvojeno da se skrivaju. Pretpostavlja se da bi se otkrivanjem novih detalja, kada je reč o Tolimirovim jatacima, moglo doći do novih informacija, koje bi mogle da ukažu na trag i otkriju članove Mladićeve mreže pomagača, a možda i na lokaciju njegovog skrivanja.

Prema nezvaničnim informacijama, policija i službe bezbednosti istražuju moguće uloge Dragomira Pećanaca, Milorada Pelemiša, kao i izvesnog Nenada Bursaća u okviru mreže Tolimirovih pomagača.

Pećanac je tokom rata bio zadužen za bezbednost u Mladićevom štabu. Rođen je 1964. u Sarajevu i interesantan je po tome što je izveo ratnog komandanta Žepe, Avdu Palića iz bijeljinskog zatvora, a od tada se Paliću gubi svaki trag.

Pelemiš je rođen 1964. u selu Pelemiš kod Šekovića. Javnosti je poznat kao osnivač specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske. Bio je komandir 10. diverzantskog odreda VRS-a, koja se dovodi u vezu sa masakrom u Srebrenici. On je uhapšen 1999. u Beogradu pod optužbom za špijuniranje u korist francuske obaveštajne službe. Pelemiš je bio optužen da je, kao član grupe Pauk, sa još nekoliko pripadnika francuske obaveštajne službe pripremao atentat na Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SRJ. Nakon godinu dana provedenih u zatvoru, optužnica je odbačena, a on pušten na slobodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari