Bor kao grad sa višedecenijskom tradicijom rudarenja već pedeset godina ima Muzej rudarstva i metalurgije koji od svog osnivanja radi kao kompleksni Narodni muzej na prikupljanju, čuvanju, izučavanju i izlaganju pokretnih kulturnoistorijskih spomenika Bora i okoline.


Bogata rudarsko-metalurška tradicija ovog kraja, kao i sama vrsta muzejskog materijala, nametnula je potrebu za specijalizovanim muzejem sa osnovnom koncepcijom proučavanja razvoja rudarsko metalurške delatnosti u Timočkom eruptivnom basenu, od praistorije do danas, navodi služba za odnose sa javnošću ove institucije.

Početkom 1966. godine, u Muzeju je oformljen odeljenje konzervacije s ciljem ostvarivanja najviših standarda zaštite, i ovo je odeljenje tokom svog višegodišnjeg rada podvrglo kontroli stanja sačuvanosti celokupni muzejski fond. Poslenici borskog Muzeja su želeći da pruže uvid u opšte principe konzervatorskih tretmana svih vrsta materijala, a i da obeleže poluvekovno postojanje priredili izložbu „Konzervacija i restauracija u borskom Muzeju“. Izložba je otvorena i javnosti će biti dostupna narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari