Životinjama s poplavljenih područja u Srbiji potrebno je dvostruko više hrane od raspoloživih količina koje su dobijene iz donacija, izjavio je direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski i apelovao za pomoć.


– Lekova za životinje sa poplavljenih područja ima dovoljno, ali bi moglo doći do problema s nabavkom vakcina, zbog nedostatka sredstava – kazao je on na sednici Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije. On je naglasio da se „zdravlje životinja koje su preživele poplavu proverava svakodnevno“ i da „nema opasnosti od zaraza“, dodavši da se podaci razmenjuju s vlastima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Životinje koje su spasene zbrinute su i imaju veterinarsku negu – kazao je on i dodao da je u planu vakcinisanje životinja u poplavljenim područjima da bi se izbegle infekcije koje nastaju pre svega od izazivača u kontaminiranom tlu.

On nije mogao da kaže kada će početi vakcinacija životinja jer se očekuju donacije u vakcinama. „U budžetu su planirana sredstva u slučaju izbijanja zaraza, odnosno za njihovo suzbijanje, ali za ovakve potrebe i u ovolikom obimu koliko nama treba – nema ih dovoljno“, rekao je Bugarski.

– Još nema podataka o broju životinja koje su uginule tokom poplava. Naročito su stradale farme pilića, koka-nosilja, stradale su svinje i ovce – rekao je Bugarski i naveo da je do sada uništeno više od 500 tona tela uginulih životinja u kafilerijama u Inđiji i Somboru. Rekao je da su iz najvećeg dela poplavljenih područja u Srbiji odneta tela uginulih životinja, ali se iz BiH i dalje donose.

Predstavnik Uprave za veterinu Miodrag Luković zamolio je da ponude za donacije u stočnoj hrani idu preko te institucije, kako bi se bolje organizovala njena raspodela poljoprivrednicima na osnovu broja grla stoke koju imaju. Upozorio je da je neophodna bolja koordinacija inspekcija i carine da ne bi bilo zastoja donacija u stočnoj hrani, dodavši da bi problem mogao da bude i nedostatak skladišta za stočnu hranu iz najavljenih inostranih donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari