U Pljevljima je u organizaciji nevladine organizacije „Pljevaljski ženski prostor“, održan okrugli sto „Osnaživanje i pomaganje roditeljima djece koja imaju problem sa psihoaktivnim supstancama“.

Skup je održan u salonu hotela Gold, a realizaciju projekta je podržala Skupština Opštine Pljevlja. Predsjednica NVO „Pljevaljski ženski prostor“ Fetka Kadić istakla je da je među mladim Pljevljacima upotreba različitih vrsta droge i psihoaktivnih supstanci sve izraženija. „Cilj ovog okruglog stola je da se kroz razgovor pokuša sagledati način na koji se može pomoći porodicama mladih koji imaju probleme sa psihoaktivnim supstancama. Mladi ljudi koji koriste psihoaktivne supstance, njihovi roditelji i porodica u cjelini predstavljaju ranjivu, usamljenu i izolovanu socijalnu grupu kojoj je potrebna pomoć i podrška da bi se oslobodili od strahova, negiranja problema, osećanja krivice, prebacivanja odgovornosti i slično“ kazala je Fetka Kadić.

– U savremenim građanskim društvima osmišljeni su savremeni programi prevencije i liječenja bolesti zavisnosti. Osnova tih programa je angažovanje različitih institucija i organizacija lokalne zajednice u koje spadaju: zdravstvo, ustanove socijalnog staranja, škole, nevladine organizacije, policija, lokalna vlast, organizacije žena, mediji, istakla je Kadićeva

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici zdravstvenih ustanova, lokalne samouprave, školskih ustanova, nevladinog sektora, a tokom skupa čuli su se predlozi da se nastave aktivnosti na stvaranju jedinstvenog fronta svih činilaca u društvu, kako bi se pomoglo porodicama zavisnika, kojih je u Pljevljima nemali broj. Civilni sektor Pljevalja ovim projektom izlazi iz domena preventive zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i ulazi u oblast rada sa konkretnim problemom zavisnosti, moglo bi se reći da baveći se problemom roditelja zavisnika od psihoaktivnih supstanci civilni sektor Pljevalja ulazi u terapijski dio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari