Drastični ekonomski spasilački napori vlade u cilju stabilizacije ekonomske situacije će se isplatiti, izjavio je juče američki predsednik DžordžBuš, umirujući uznemirene Amerikance, ali ne nagoveštavajući brzo ozdravljenje finansijskog tržišta. Prema rečima Buša, Amerikanci mogu imati poverenja da će akcije vlade srediti ozbiljnu finansijsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi i koja se širi i izvan Volstrita.

„Ekonomija se nije spotakla preko noći, tako da će biti potrebno vremena za otapanje zamrznutog kreditnog sistema zemlje“, izjavio je Buš u svom 20-minutnom govoru u zgradi američke trgovinske komore, simboličnom sedištu američkog biznisa. „Kreditno zapušenje uskratilo je kiseonik američkoj ekonomiji“.

Buš je branio izuzetnu seriju intervencija američke vlade kada je rečo finansijskoj krizi, nazivajući mere „poslednjim utočištem“ koje će konačno delovati u obnavljanju ekonomske stabilnosti. „Protivio bih se takvim merama u slučaju normalnih okolnosti, ali svesni smo da je situacija krajnje ozbiljna“, izjavio je Buš u 20-minutnom govoru.

Uprkos talasu radikalnih akcija Bušove administracije i Federalnih rezervi, banke u Sjedinjenim Državama i šire s velikom dozom obazrivosti pozajmljuju novac jedna drugoj, ali i svojim klijentima, tvrde ekonomisti. Finansijski i kreditni problemi traju nešto više od godinu dana, a najgori obrt viđen je prošlog meseca. Svi ovi padovi na finansijskom tržištu prete poniranjem američke ekonomije, ali i ekonomije u svetu u jednu bolnu recesiju.

On je rekao da SAD u saradnji sa evropskim nacijama rade u pravcu rešenja globalne krize. „Rešeni smo da savladamo izazove zajedničkim snagama“, izjavio je šef američke države.

Analitičari ocenjuju da je veći deo svog govora Buš imao za cilj da ubedi konzervativce i deo javnosti koji brinu zbog tolike vladine intervencije na privatnom tržištu. Sebe je predstavio kao čoveka posvećenog slobodi tržišta kada je rečo povlačenju poteza u ovoj oblasti, ističući da su intervencije ograničene po veličini, obimu i trajanju. „Da vlada nije delovala, ceo naš finansijski sistem zapao bi u goru poziciju, što bi nas primoralo da primenimo možda drastičnije i skuplje mere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari