U austrijskom gradu Sent Peltenu juče je nastavljeno suđenje Jozefu Friclu, koji se suočio s potresnim navodima iz video svedočenja svoje kćerke Elizabete o zatvaranju i silovanju u podrumu porodične kuće tokom 24 godine. Imajući u vidu pakao koji je preživela Friclova žrtva, sudsko veće poštedelo je kćerku čoveka koga mediji nazivaju austrijskim monstrumom dodatne patnje i donelo odluku da umesto njenog pojavljivanja na sudu bude emitovan jedanaestočasovni snimak Elizabetinog svedočenja o životu u podrumu, u koji je na prevaru dovedena kao jedanaestogodišnja devojčica i gde je bila zatočena od 1984. do 2007.

Pojedini delovi svedočenja Friclove kćerke, koja je prema procenama socijalnih radnika bila silovana najmanje 3.000 puta, imaju oznaku poverljivosti, budući da je postojala bojazan da bi njihovo objavljivanje u medijima moglo biti protumačeno kao voajerizam. Friclova žrtva je između ostalog kazala da prvih meseci njenog boravka u „tamnici“ otac s njom nije komunicirao, većje bila žrtva gotovo svakodnevnog silovanja. Prema njenim rečima, nije mogla da se odupre nasilju, budući da je bila vezana konopcima. Izjave koje je dala Elizabeta smatraju se okosnicom procesa, budući da se očekivalo da će na osnovu njenog iskaza sudsko veće biti u stanju da utvrdi da li je sedamdesettrogodišnji Fricl, koji je optužen za niz zločina, uključujući incest i lišavanje slobode, kriv i za ubistvo iz nehata. Prema tvrdnjama tužioca, optuženi je odgovoran za smrt jednog od sedmoro novorođenčadi koje je dobio iz incestuozne veze s kćerkom. Ali, Fricl je negirao te optužbe, naglasivši da dete nije preminulo zbog neadekvatnih uslova koji su vladali u podrumu, većje bilo mrtvorođenče.

Iako je svetska javnost očekivala da će se na suđenju u ulozi svedoka pojaviti i Friclova supruga Rozmeri, odbila je da to učini. U razgovorima sa zvaničnicima policije izjavila je da nije znala šta njen suprug radi u podrumu porodične kuće i da je Fricl tvrdio da je Elizabet pobegla od kuće. Friclov advokat Rudolf Majer kazao je da je njegov klijent verovao da „ukoliko volite nekoga, imate pravo da ga kontrolišete“. Nasuprot tome, državni tužilac Kristian Bukerejser smatra da se optuženi prema kćerki odnosio kao prema „imovini“. Očekuje se da će presuda Friclu biti izrečena u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari