Nakon što je Turistička organizacija Subotice ukucala table sa turističkom signalizacijom, gde god je to trebalo, stiglo je „pismo“ pokrajinskog ombudsmana, koji je preporučio da se na tim tablama tj. putokazima ispišu nazivi toponima i na jezicima i po pravopisu nacionalnih manjina, koji su u službenoj upotrebi na teritoriju grada.

Preporuka glasi – posle teksta na srpskom jeziku, ispod ili desno od njega, u istom obliku i istom veličinom slova treba da stoje i nazivi na jezicima manjina.

O preduzetim merama povodom ove preporuke, Turistička organizacija Subotice dužna je obavestiti kancelariju pokrajinskog ombudsmana u roku od 15 dana. Inače, pokrajinski ombudsman je reagovao na osnovu primedbe predsednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darka Sarića Lukendića, koji je kancelariju obavestio da su novopostavljene table s turističkim informacijama ispisane jedino na srpskom na ćirilici i na engleskom jeziku, iako su na području Subotice u službenoj upotrebi, uz srpski, još i mađarski i hrvatski jezik i pismo. On je podsetio na obavezu nadležnih organa da postupaju u skladu sa odredbama zakona i Statuta grada, kojima je uređena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari