Dug od 11 miliona evra koji je sadašnja novopazarska gradska vlast nasledila od prethodne, kako se ispostavilo, samo je gruba procena nedomaćinskog poslovanja u ovom gradu. Komisija za preispitivanje i analizu rada gradske uprave i javnih preduzeća, posle sedmomesečnog rada, saopštila je prve konkretne rezultate po kojima je dug uvećan za još 1,7 miliona evra.

– Dug nije konačan, jer kako ulazimo u nove predmete on se uvećava. Pravljeni su štetni ugovori i u mnogim predmetima koji su konkretno ispitivani došli smo do kanstatacije da je bilo zloupotrebe službenog položaja. To ima za posledicu velika obeštećenja koja mora da plaća ova gradska vlast – kaže Tarik Imamović, zamenik predsednika Skupštine grada. U prilog ovoj tvrdnji, Imamović navodi zloupotrebe sredstvima Fonda solidarne stambene izgradnje.

– Privremeni organ je 2006. godine doneo odluku da oročena sredstva Fonda stambene solidarne izgradnje, koja su se nalazila u Meridian banci, razroči i prebaci na opštinski račun. Sredstva koja su strogo namenski određena, reč je o 53 miliona dinara ili po tadašnjem kursu oko 700.000 evra, upotrebljena su za tekuće troškove opštinskih vlasti. U drugim gradovima fondovi solidarnosti prerasli su u moćne institucije, koje su nastavile izgradnju stanova za one koji sami ne mogu da obezbede krov nad glavom – objašnjava zamenik predsednika gradskog parlamenta u Novom Pazaru i konstatuje da je „sredstvima koja su nenamenski potrošena, uz kredite, moglo da se izgradi još tridesetak stanova“. Skoro dve decenije u ovom gradu nije izgrađen nijedan stan solidarnosti, a pre toga sredstvima solidarne stambene izgradnje zbrinuto je šezdesetak porodica.

Drugi štetan ugovor, koji će sa kamatama da dostigne milion evra, odnosi se na lokaciju u samom centru grada. Opština Novi Pazar pre osam godina na trajno je korišćenje Građevinskom preduzeću Razvitak ustupila sada spornu parcelu, koja u roku od tri godine nije privedena nameni. Privremeni organ je 2006. godine poništio i to rešenje i stvorio pravni osnov da se parcela vrati bivšim vlasnicima. Prvi propust je napravila Opštinska imovinsko-pravna služba koja nije izvršila poravnanje sa bivšim vlasnicima, koji su na osnovu sporazuma od pre tridesetak godina dobili kao obeštećenje četiri placa na Rekreacionom centru, novac za izgradnju četiri kuće i jedan lokal. Na osnovu sudske odluke, sada će dobiti još milion evra, odnosno ukoliko viša sudska instanca ne odluči drugačije budžet grada Novog Pazara biće potpuno blokiran.

– Pored štetnog ugovora sa preduzećem Mayera iz Gornjeg Milanovca, ovo su novi drastični primeri zloupotrebe bivše lokalne vlasti koju je predvodio Sulejman Ugljanin – ističe Imamović, navodeći da u ugovoru sa gornjomilanovačkim preduzećem u jednom članu stoji da u slučaju da opština Novi Pazar jednostrano raskine ugovor ona treba da plati odštetu od 700.000 evra“.

Komisija za preispitivanje i analizu rada bivše lokalne vlasti, prvo je telo koje je formirala nova skupštinska većina, predložiće Gradskom veću da zbog zloupotreba podnese više krivičnih prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari