Prvi put u ovoj sezoni svih pet srpskih klubova zabeležillo je pobede u 11. kolu Jadranske lige. Jedna za drugom, lepe vesti stizale su nam iz Splita, Ljubljane, Novog Sada i Beograda. Srpsko – hrvatski dueli (Zvezda – Zadar, Split – Partizan, FMP – Zagreb) u potpunosti su pripali klubovima iz zemlje petostrukog svetskog prvaka. Ništa bolje nisu prošli ni slovenački klubovi (Olimpija i Helios) koji su u nadmetanjima sa Hemofarmom i Vojvodinom ostali ne samo poraženi već i poprilično zabrinuti za smisao njihovog bitisanja u najelitnijem regionalnom takmičenju u Evropi.

Čini se da je breme jedne od odlučujućih utakmica u sezoni ostavilo popriličnu presiju na košarkaše Zvezde, koji su u primetnom grču odigrali skoro čitav meč protiv veoma dobre ekipe Zadra. Ono po čemu će navijači crveno-belih pamtiti utakmicu jeste odbrana izabranika Svetislava Pešića. Nema sumnje da su određeni aspekti u defanzivi znatno poboljšani. Veća agresivnost, kvalitetniji presing, popunjen adekvatnim udvajanjima po bočnim linijama terena, kao i dobro usmeravanje igrača, sinonimi su trijumfa Zvezde protiv hrvatskog šampiona.

– Odigrali smo veoma tešku utakmicu sa Zadrom. Imali smo mnogo problema u većem delu meča. Ipak, mislim da smo serijom 14-0 u poslednjoj deonici prelomili utakmicu. Oni su u drugom poluvremenu dali svega 29 poena što jasno pokazuje na kom je nivou bila naša odbrana. Hteo bih da napomenem da nam je njihova igra dva na dva zadavala veliku glavobolju, jer se Gečevski često otvarao za šut sa poludistance. Kada sumiram utiske ova pobeda je došla kao plod izuzetno dobre igre u odbrani u poslednjoj četvrtini – istakao je Marko Marinović, jedan od zaslužnijih za trijum crveno-belih.

Nešto pre početka utakmice u Pioniru, mediji su objavili da je Partizan na „Gripama“ preslišao Splićane. Izabranici Slobodana Subotića imali su prilike da besplatno dobiju časove iz oblasti odbrane i kontranapada, gde im je mladi Jan Veseli u praktičnom smislu objasnio kako se trči kontra i kakva mora biti egzekucija.

Dok su na jugu Hrvatske trajala predavanja iz pomenutih oblasti, u glavnom gradu Slovenije, izabranici Stevana Karadžića potrudili su se da maksimalno zagorčaju trenerski hleb Aleksandru Džikiću. Odličnom saradnjom spoljne i unutrašnje linije, kao i dobro izdanje centara Hemofarama, omogućilo je vršačkim „farmaceutima“ da posle prvih ovosezonskih produžetaka odu kući sa osmehom na licu.

– Dominirali smo u prve tri četvrtine a onda smo neobjašnjivo pali. Ožbolt je imao poslednji šut za pobedu Olimpije ali je na našu sreću promašio. Produžetak je obeležila dobra odbrana Hemofarma, dok su Slovenci pokušavali da nekako ostanu u igri šutem sa spoljnih pozicija. Begić nam je zadavao najviše problema ali jednostavno, on im nije bio dovoljan za trijumf – napomenu je Milan Mačvan.

Iako nije blistao u duelu sa Zagrebčanima, FMP je uspeo da zabeleži preko važnu pobedu. Osim poslednje četvrtine, koja bi „panterima“ trebalo da posluži kao parametar kako se igra u napadu, sve ostalo moralo bi da zabrine trenera Klipu. Previše oscilacija u toku meča, neuigrane akcije, mnoštvo ishitrenih šuteva samo su neki aspekti u nastupima tima iz Železnika koji predstavljaju osnovni uzrok preskromnog skora u Jadranskoj ligi.

Za razliku od FMP, Vojvodina nije mnogo oscilirala u meču sa Heliosom, zbog čega je „fenjer“ iz svojih predala u ruke Zagrepčana. Svojom hrabrom i veoma motivisanom igrom Novosađani su na kraju utakmice izmamili gromke aplauze probirljive publike čiji je eho nakon meča još dugo odzvanjao o svodove dvorane „Spens“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari