WWF – Svetski fond za prirodu, uz podršku norveškog ministarstva spoljnih poslova i MAVA fondacije od 2012. godine realizuje projekat „Parkovi Dinarskog luka“ sa ciljem stvaranja mreže zaštićenih područja na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije okvirne površine od 100 000 km2.

U okviru projekta „Parkovi Dinarskog luka“ Svetski fond za prirodu je učlanio 16 parkova u regionu u Europark Federaciju te su time parkovi podstaknuti da se nominuju za sertifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtevao je velik angažman uprave parka, a njemu su na odgovoran i adekvatan način odgovorila dva zaštićena područja u Srbiji. Naime, Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje prvi su u Srbiji predali nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam.

– Jedan od najznačajnijih koraka kod nominovanja parka za sertifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve zainteresovane strane. Ovo je prvi put da su se zaposleni u parkovima okupili sa zainteresovanim stranama i razgovarali o važnostima razvoja turizma u parku. Izrađena je zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, definisani su akcioni planovi vezani za kvalitet i ponudu unutar parka, a naročito je zahtevno bilo popunjavanje same aplikacije. Ove nominacije potvrda su kvaliteta srpskih parkova i nadamo se da će se Fruškoj gori i Gornjem Podunavlju pridružiti i još neki parkovi – ističe direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Budući da je cilj održivog turizma da se sekundarna dobra razvijaju u skladu s primarnim dobrima, da ih ne naruše, već da ih očuvaju, a da pritom doprinose celokupnom razvoju posećenog predjela, zaštićena područja sve više se okreću održivom turizmu kao mogućem izvoru prihoda.

– Sertifikat je preko potreban alat za razvoj turizma, odnosno uvezivanje svih aktera u turističkoj ponudi Nacionalnog parka koja je bogata, ali ne postoji koordinacija. Sertifikat predstavlja definisane korake i aktivnosti koje će pre svega koristiti upravljaču da turizam razvija na održiv način i olakša međusobnu komunikaciju. Posebna prednost sertifikata za JP „Nacionalni park Fruška gora“ predstavlja mogućnost harmonizacije sa parkovima u EU i omogućava prepoznatljivost po evropskim standardima. Učešće u sertifikatu omogućiće nam i diverzifikaciju prihoda, pri čemu očekujemo povećanje prihoda od turističkih usluga – objašnjava Goran Matić iz JP „NP Fruška gora“.

NP Fruška gora i SRP Gornje Podunavlje posle predaje nominacije tokom ove godine čeka dolazak revizora Europark Federacija koji će proveriti nominacije i stanje na terenu te u skladu s tim ovim zaštićenim područjima dodeliti u svetu vrlo značajan turistički sertifikat. Dodajmo na kraju, da su nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam još predali parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica iz Hrvatske, te Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari