Potvrđen kredibilitet Srbije, još dosta posla 1foto: FoNet Bozidar Petrovic.

Otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja su od ključne važnosti za pregovarački proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Iz Brisela su u ponedeljak poslate tri važne poruke – poruka koja govori o kredibilitetu Srbije ma međunarodnom planu, poruka koja govori da se sav onaj rad koji smo uložili da do otvaranja ovih poglavlja dođe zaista i isplatio, te konačno i poruka da će njihovo otvaranje ubrzati otvaranje svih ostalih poglavlja – kaže za Danas direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Izrazivši zadovoljstvo otvaranjem poglavlja 23 i 24, naša sagovornica naglašava da je veliki posao je pred Srbijom.

– Očekuju nas brojne aktivnosti na uspostavljanju efikasnog i nezavisnog pravosuđa i tužilaštva, rad na jačanju borbe protiv korupcije na svim nivoima, ali i puno posla na primeni donetih zakona, koji se odnose na prava nacionalnih manjina, prava najugroženijih građana Srbije, sprovođenje medijskih zakona i sloboda. Mi smo već počeli da merimo šta je urađeno i pre zvaničnog otvaranja poglavlja 23. O sprovedenim aktivnostima na šest meseci ćemo izveštavati Evropsku komisiju, a jednom godišnje i Narodnu skupštinu – ukazuje Paunović i dodaje da će civilno društvo sve vreme pratiti ceo proces.

– Veliku zainteresovanost imaće i zemlje članice EU, naročito one iz našeg neposrednog okruženja. Poglavlje 23 karakteristično je i po tome što će se često pojavljivati i politička pitanja. Verujem da će načinom na koji Vlada uspešno vodi bilateralnu i regionalnu politiku i ova pitanja biti efikasno rešavana – navodi Suzana Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari