Tunišanska umereno islamistička partija Nahda proglasila je pobedu na izborima za članove ustavotvorne skupštine održane u nedelju. Prema preliminarnim rezultatima, ta stranka je osvojila najviše poslaničkih mesta, a suparnička Progresivno-demokratska partija doživela je neuspeh. Međunarodni posmatrači ocenili su da su prvi izbori organizovani posle svrgavanja predsednika Tunisa Zina el Abidina Ben Alija bili slobodni i pošteni.


Lideri Nahde, koja je bila zabranjena tokom vladavine Ben Alija, obećali su da će uspostaviti višestranački sistem u kojem će vladati načela sekularne demokratije, a ne islamističku državu. Portparolka te partije Jusra Ganuči izjavila je da su građani Tunisa glasali za one partije koje su se neprestano borile za demokratiju i protivile diktaturi.

– Lider stranke Rašid Ganuči, koji je proveo dve decenije u izgnanstvu, ima reputaciju umerenog islamiste, spremnog za sprovođenje reformi. Prema njegovim rečima, mogu se povući paralele između Nahde i Partije pravde i razvoja, koja je na vlasti u Turskoj.

– Mi smo sledbenici pokreta uspostavljenog u Turskoj i Tunisu, koji podrazumeva pomirenje islama i novih tekovina – rekao je Ganuči (70).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari