Prva Generalna skupština Evropskog instituta ombudsmana (EOI – European ombudsman institute) okupila je u Novom Sadu predstavnike 45 zemalja. Pozdravljajući skup zaštitnika prava na novosadskom Pravnom fakultetu krajem prošle sedmice, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da je ova konferencija potvrdila zrelost našeg društva da je ono svesno da izvršna vlast predstavlja „obraz i sliku države u očima njenih građana, istih onih za čija se ljudska prava obavezala da štiti i unapređuje“. On je dodao da je pre osam godina ustanovljen Pokrajinski ombudsman kao prva institucija te vrste u našoj zemlji, na nivou višem od lokalnog.


– Skupština Vojvodine, na predlog Vlade Vojvodine, kao predstavničko telo tek jednog dela Republike Srbije, bila je među prvima koja je prepoznala važnost ustanovljavanja institucije ombudsmana. Osam godina od njenog uspostavljanja, sa ponosom ističemo da je Pokrajinski ombudsman osnovan kao prva institucija ove vrste, u Republici Srbiji, na nivou višem od lokalnog – istakao je premijer Pajtić. On je dodao da su, uspostavljajući instituciju Pokrajinskog ombudsmana, vojvođanska Skupština i Vlada izrazile spremnost da pokrajinsku upravu i lokalne samouprave na njenoj teritoriji i suštinski i formalno učine pravim servisom građana. – Preporuke, mišljenja i izveštaji Pokrajinskog ombudsmana, u multietničkoj Vojvodini, u kojoj je u službenoj upotrebi šest jezika, u tom procesu predstavljaju najznačajnije putokaze – rekao je Pajtić.

U Novom Sadu su se, između ostalih, našli učesnici iz Rusije, Ukrajine, Turske, Nemačke, Austrije, Italije, Švajcarske, Belgije, Holandije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana, Kipra, Litvanije, kao i iz naše zemlje. Domaćin učesnicima Generalne skupštine Evropskog instituta ombudsmana je Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, zahvaljujući aktivnostima profesora dr Dragana Milkova, koji je član Upravnog odbora Instituta.

Institucija osnovana 1982.

Sedište Evropskog instituta ombudsmana je u austrijskom gradu Insbruku. Institucija je osnovana 1982. godine, a u okviru svoje delatnosti proučava institucije ombudsmana u Evropi, okupljajući naučnike, stručnjake i praktičare (aktivne ombudsmane) evropskih zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari