Opšta bezbednost u Energetskom gigantu iz Kostolca uvek je tretirana kao preduslov uspešnog funkcionisanja firme. Nedavno je završen postupak javne nabavke za obezbeđivanje objekata u PD „TE-KO Kostolac“. Ugovor predviđa da „Kostolac usluge“ u narednih devet meseci štite imovinu kostolačkih elektrana i kopova.

U skladu sa potrebama, pristupa se stvaranju neophodnih uslova da bi sve ugovorne obaveze bile ispunjene, istakao je direktor „Kostolac usluga“ Dragoslav Đokić. -Naša firma uvek ima oko 500 radnika, od kojih je više od polovine angažovano kao radnici obezbeđenja. Kopovi i elektrane zauzimaju veliku površinu zbog čega je i neophodan ovaj broj ljudi da bismo uspeli da pokrijemo ceo teren. Naš posao je izuzetno odgovoran i radnici su svesni značaja čuvanja imovine. Kada počne realizacija ovog ugovora, planiramo nabavku novih vozila, preciznije, tri terenska vozila koja su nam neophodna u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza. Obnavljamo vozni park, jer su sadašnja vozila stara i imaju visoke troškove održavanja. U maju mesecu ove godine, naša kompanija je potpisala godišnji ugovor sa PD „TE-KO Kostolac“ koji se odnosi na higijensko održavanja službenih prostorija. -U vremenu pred nama očekuje nas i obuka i licenciranje naših radnika, a to sve zavisi od trenutka donošenja pravilnika koji će detaljnije urediti oblast našeg rada. To su podzakonski akti koji će precizirati šta je sve predviđeno novim Zakonom o privatnom obezbeđenju. Iako su podzakonski akti trebalo da budu doneti još u maju ove godine, ponavlja se situacija da ovi akti kasne i usporavaju primenu novousvojenih zakona. Za nas su to dokumenta od suštinskog značaja, jer u zavisnosti od njihovog donošenja možemo sa realizacijom obuke i licenciranja naših radnika.

Bezbednost u PD „TE-KO Kostolac“ je u prethodnom periodu podignuta na viši nivo. Izveštaji pokazuju da je smanjen obim napada na imovinu ove kompanije, naglašava Đokić: -U prethodnim mesecima skoro i da nije bilo krađe, a one koje su se dogodile imale su poznate počinioce. Zadovoljan sam stanjem na terenu, naravno da to može biti još bolje ali treba reći da je bezbednost termokapaciteta i kopa dosta dobra. Trenutno se komadni ugalj sa Kopa „Drmno“ transportuje za Termoelektranu „Moravu“ u Svilajncu. Posao prevoza obavlja konzorcijum na čelu sa „Autotransporta“ što znači dolazak brojnih kamiona koji moraju biti kontrolisani. Naši zaposleni su dobili naloge i ovaj zadatak savesno obavljaju, rekao je Dragoslav Đokić.

Početkom jula predstavnici „Kostolac usluga“ učestvovali su na okruglom stolu čija je tema bila postupanje radnika privatnog obezbeđenja u vanrednim situacijama. Na sastanku su bili prisutni i zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su ovom prilikom takođe uvažili neophodnost prepoznavanja posebnog statusa radnika privatnog obezbeđenja u vanrednim situacijama, kao što je to bilo prilikom poplava krajem maja. Zaključak skupa je ukazao da treba izmeniti Zakon o vanrednim situacijama da bi radnici privatnog obezbeđenja bili u mogućnosti da adekvatno reaguju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari