Ništa me nije bolelo, nikakve tegobe nisam osećala. Na insitiranje porodice došla sam lekaru koji su mi ustanovili da imam veliki tumor na dojci, priča šezdesetpetogodišnja Piroćanka kojoj su lekari Onkološkog odeljenja pirotske Bolnice ustanovili da ima tumor veličine 2,5 santimetara.

Ništa me nije bolelo, nikakve tegobe nisam osećala. Na insitiranje porodice došla sam lekaru koji su mi ustanovili da imam veliki tumor na dojci, priča šezdesetpetogodišnja Piroćanka kojoj su lekari Onkološkog odeljenja pirotske Bolnice ustanovili da ima tumor veličine 2,5 santimetara. Ovo je samo jedan od slučajeva žena u Pirotu koje su se kasno javile lekaru i pored njihovog stalnog apela.
Četrdesetogodišnja Piroćanka B. J. kaže da s obzirom da rak dojke nije nimalo naivna bolest strepi za svoje zdravlje.
– Često radim samopregled dojke, a od pre dve tri godine bar jednom godišnje odem na pregled i kod stručnjaka. Ali, mnoge moje prijateljice se nikada nisu podvrgle kontroli i javljaju se obično tek kad bude kasno – kaže ona.
Prema rečima dr Dušice Mijalković, specijaliste interne medicine – onkologa Onkološkog dispanzera, prošle godine registrovana je 21 žena obolela od raka dojke, a od početka ove godine u pirotskoj opštini od ove bolesti obolele su 33 žene. Ove godine u odnosu na prošlu povećan je broj i ostalih malignih oboljenja.
– Prošle godine je kod devet žena otkriven rak na grliću materice, a kod šest žena rak na telu materice. U prvih 10 meseci ove godine kod šest žena je otkriven karcinom grlića, a kod 14 karcinom tela materice. Od raka debelog creva prošle godine je bilo 24 obolelih, a u prvih deset meseci ove godine 32, od raka pluća prošle godine bilo je 19 a sada 28 obolelih – kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari