Uvođenje programa za automatsko vođenje predmeta (AVP) u Osnovnom sudu Užice i drugim sudovima u Srbiji doprinelo je pojednostavljenju, većoj ažurnosti i transparentnosti rada sudija, zaposlenih i predsednika sudova, ocenili su Branka Janković, vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda Užice, i Dejan Pašić, pomoćnik ministra pravde, prilikom prezentacije tog programa u sudskoj jedinici u Čajetini.


Jankovićeva je podsetila da je Ministarstvo pravde, prošle i ove godine, uložilo 1.650.000 dinara u Onovni sud Užice za nabavku računarske opreme koja je bila neophodna za funkcionisanje tog programa. Postavljena je i nova električna mreža u sedištu suda i delom u sudskim jedinicama u Čajetini i Bajinoj Bašti, što je bio preduslov za početak rada AVP programa.

Novi sistem omogućava da se svi predmeti skeniraju i čuvaju u elektronskoj formi, a rad na predmetu može se pratiti iz sedišta suda i sudske jedinice. To znači da građani iz Čajetine i Bajine Bašte ne moraju do dolaze u sedište sudske jedinice u Užicu da bi se informisali o svom predmetu, već to mogu da učine u mestu prebivališta. S druge strane, kako je istakla Jankovićeva, sudijama se omogućava da prate i rad svojih kolega, što vodi ujednačenijoj sudskoj praksi, a i predsednik suda može da prati priliv predmeta i njihovo kretanje, posebno rad na starim predmetima, i na osnovu toga može da preduzima mere za otklanjanje uzroka zastoja u sudskim postupcima.

Istakavši da je „ceo projekat urađen prema standardima najmodernije prakse u EU i u razvijenim zemljama u svetu“, Dejan Pašić je podsetio da je sve to realizovano u okviru MDTF (Multi – Donor Trust Fond) projekta podrške reformi pravosuđa Srbije, a u koordinaciji Ministarstva pravde, Svetske banke, kao i drugih partnera. On je naveo da je Ministarstvo pravde AVP program uvelo u svih 77 sedišta osnovnih, viših i privrednih sudova, te da je obuku prošlo oko 5.000 zaposlenih.

– Rezultati rada pokazuju da zaposleni u sudovima uvođenjem AVP programa rade efikasnije i bolje. Za šest meseci ove godine osnovni sudovi rešili su 120.000, odnosno 23 odsto više predmeta nego u istom periodu prošle godine – rekao je Pašić.

S druge strane, pristupom internet stranici Portal sudova u Srbiji (www.portal.sud.rs), građani mogu da se informišu o postupku koji vode pred sudovima. Omogućeno im je da prate kompletan sudski proces – od prijema akta, imena sudije kome je predmet dodeljen, kada je zakazano ročište, da li je održano, do sudske odluke i žalbenog procesa. Pašić je istakao da se u bazi portala sudova Srbije nalazi oko 5,5 miliona predmeta, od kojih je većina rešena, te da je i javnost uticala na bolji rad sudova, što je ilustrovao sledećim podacima:

– Za pet meseci rada, portal je posećen 130.000 puta, a uvid u tok predmeta ostvaren je oko 1,8 miliona puta. Zahvaljujući portalu, sudovi savesnije rade, a građani i javnost su zadovoljniji dinamikom rešavanja sporova“.

Inače, uvođenje programa AVP započeto je u septembru prošle godine i do sada su umrežene 54 sudske jedinice, a u planu je da se do decembra ove godine umreži još 37 jedinica na području 14 sudova opšte nadležnosti, kao i jedinice pet privrednih sudova.

Rezultati

– U Osnovnom sudu u Užicu rešeno je 62 odsto primljenih predmeta za šest meseci ove godine, a kvalitet suda je 99,09 odsto. Prema analizi Apelacionog suda u Kragujevcu, Osnovni sud u Užicu je najbolji sud u krivičnoj materiji po broju prosečno rešenih predmeta po sudiji mesečno, jer su sudije u toj materiji mesečno rešavale po 28 predmeta, dok su mesečno primali oko 19 predmeta, čime su priliv savladavali za oko 142 odsto – saopštila je Branka Janković, a potom istakla da je taj sud zadržao dobre rezultate iz prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari