Odbornici SO Pirot na poslednjoj sednici većinom glasova usvojili su novu cenu grejanja koje će biti skuplje za 10 odsto, a važiće od 1. oktobra. Ovo je drugo povećanje u ovoj godini, a prvo od osam odsto bilo je u januaru. Protiv povećanja cene grejanja bila je jedina opozicija u SO – odbornici SRS. Cene grejanja su izazvale i određena neslaganja unutar vladajuće većine, pošto je G 17 plus tražio obrazloženje za povećanje cena, a DS predložio pauzu kako bi se usaglasili stavovi u vladajućoj većini. Većinu u SO čine odbornici Koalicije za Pirot, G17 plus i SPO, DS i SPS.


Po tom novom cenovniku metar kvadratni stambene površine umesto dosadašnjih 40,4 koštaće 44,70 dinara. Metar kvadratni poslovnog prostora, odnosno ustanove koje se finansiraju iz budžeta, umesto 101,5 koštaće 111,7 dinara, a ostali poslovni prostor od 121,9 na 134,1 dinar.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da je cena grejanja u protekle tri godine usklađivana sa projektovanom inflacijom, a da se od januara ove godine stalno povećava cena mazuta.

– Novi vlasnik „Jugopetrola“ pooštrio je naplatu kupovine mazuta. Cena grejanja je morala da se poveća jer bi bio doveden u pitanje početak grejne sezone. I u ostalim gradovima se cene grejanja povećavaju. I posle ovog povećanja, cena grejanja u Pirotu biće, u odnosu na ostale gradove, manja za 30 do 40 odsto – kaže Vasić.

Direktor Toplane Radovan Nikolić kaže da je povećanje cena grejanja neminovno jer je ugroženo poslovanje preduzeća i njegova likvidnost.

– Povećanje cene grejanja od osam odsto u januaru bilo je nedovoljno da pratimo rast cena energenata. Da nije povećanja cena, ugrozilo bi se poslovanje i grejna sezona bi bila dovedena u pitanje. Pooštreni su i uslovi nabavke mazuta. Ovo je minimum povećanja. I dalje smo najjeftiniji – kaže Nikolić. Na daljinsko grejanje u Pirotu je priključeno oko 2.500 vlasnika stanova i oko 300 korisnika poslovnog prostora. Ukupna grejna površina iznosi oko 200.000 metara kvadratnih, od toga je dve trećine stambeni, a jedna trećina poslovni prostor. Dugovi korisnika za usluge grejanja iznose oko 53 miliona dinara.

Nema neslaganja

– Nema neslaganja unutar vladajuće koalicije. Sve odborničke grupe su autonomne i svako može da traži objašnjenje u toku sednice i pre nje, ali je korektno da se u koalicionom savezu koji je na vlasti dodatne informacije traže pre sednice ili pre glasanja – kaže predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari