U Pančevu je i juče zabeležena povećana koncentracija čađi, koja je na pojedinim mestima u gradu bila i do tri puta veća od dozvoljene.

Ljiljana Lazić, direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje, kaže za Danas da je juče u jutarnjim časovima izmereno 140 mikrograma čađi po kubnom metru, dok je najveća dozvoljena vrednost 50. Ona napominje da je reč o prosečnoj koncentraciji u toku dana, a ne o trenutnim vrednostima.

– Magla koja se u prethodnih nedelju dana svako veče spušta na grad kao i nedostatak vetra, sprečavaju da se zagađen vazduh podigne u više atmosferske slojeve. Na građane Pančeva apelovali smo u više navrata da bez preke potrebe ne izlaze iz kuće, jer se čestice čađi i katrana direktno vezuju za pluća – naglašava Lazić. Ona dodaje da su posebno ugrožena deca, stari kao i oni koji boluju od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Osim južne industrijske zone povećanom zagađenju doprinose i veliki broj individualnih ložišta i kotlarnica. Prema rečima naše sagovornice, situacija se neće popraviti sve dok se vremenski uslovi ne promene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari