Na nedavnoj sednici Skupštine opštine Nova Varoš, odbornici su usvojili odluku o novoj organizaciji opštinske uprave, koja će ubuduće biti podeljena u šest organizaciobih jedinica ( dve više nego do sada), a biće formiran i kabinet predsednika opštine. Novom organizacionom šemom, prvom čoveku opštine data je i mogućnost da imenuje tri svoja pomoćnika.

– Novom šemom, rad opštinske uprave učinićemo efikasnijim. Novih primanja radnika neće biti, sem na ona radna mesta koja moraju da se popune visoko stručnim kadrom, koga nema među trenutno zaposlenim u ovdašnjoj opštinskoj administraciji – kaže predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić.

Nova opštinska uprava u svom sastavu tako će ubuduće imati odeljenje za imovinsko-pravne, komunalno-stambene i urbanističke poslove, za inspekcijske poslove, društvene delatnosti, finansije i budžet, službu za opštinsku upravu i zajedničke poslove, odeljenje za naplatu i kontrolu javnih prihoda, kao i za privredu i ekonomski razvoj, sa jasno definisanim poslovima. Kabinet predsednika baviće se, kako je planirano novom šemom, stručnim, organizacionim i administrativno-tehničkim poslovima za potrebe predsednika opštine. Njemu je i poverena ingerencija da imenuje tri pomoćnika: za ekonomski razvoj, infrastrukturu i obrazovanje i socijallnu politiku.

Odluka o novoj šemi opštinske uprave sadrži i odredbu o zatvaranju mesnih kancelarija u selima Akmačići, Draglica, Radoinja, Bistica, Jasenovo i Božetići, čija će kompletna dokumentacija biti preneta u uslužni opštinski centar, koji je u gradu pod Zlatarom otvoren prošle jeseni pod pokroviteljstvom PRO programa. Odbornici su bez značajnije polemike usvojili i predlog budžeta za ovu godinu, koji će biti „težak“ više od 400 miliona dinara, od čega će nešto manje od polovine biti uloženo u važne investicione projekte. Pripadnici vladajuće većine, koju čine koalicija stranaka DS, G 17 plus, SDP i SPS, usvojili su predlog prema kojem će iz budžeta za aktivnosti opštinske Direkcije za izgradnju biti opredeljeno oko 158 miliona dinara. Od toga je planirano da oko 22 miliona dinara bude uloženo u sanaciju lokalnih saobraćajnica i gradskih ulica. Na preporuku Ministarstva poljoprivrede, odbornici su doneli i odluku o formiranju Fonda za razvoj agrara na području novovaroške opštine. Planirano je da tokom ove godine za kreditiranje poljoprivrednika iz ovog fonda budu izdvojena sredstva od oko četiri miliona dinara, dok je za podsticaj i razvoj agrara opredeljeno sedam miliona dinara.

 

Podsticaj natalitetu

Na sednici je odlučeno da tokom ove godine iz budžeta opštine bude izdvojeno i oko milion dinara za podsticaj nataliteta. Ova sredstva će biti raspoređena po posebnom pravilniku tako što će svako novorođenče dobiti jednokratnu pomoću iznosu od desetak hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari