Predškolska ustanova „Galeb“ u Petrovcu na Mlavi počela je sa radom 1978. godine kao dečiji vrtić i jedini je objekat ovog tipa na teritoriji cele opštine. Prostorni kapaciteti su predviđeni za boravak 200, ali se u objektu trenutno nalazi i preko 350 deteta. Zato je započet projekat rekonstrukcije i dogradnje PU „Galeb“.


– Drugi deo objekta, koji je izgrađen 1986. godine, ni tada nije ispunjavao potrebne kapacitete. Pošto nismo imali dovoljno novca za izradu projekta, NIP nas je nekoliko puta odbio, jer nismo imali projekat za rekonstrukciju i dogradnju. Onda smo 2010. godine od Kancelarije za nedovoljno razvijena područja Republike Srbije dobili sredstva u vrednosti od 750 hiljada dinara, koja smo iskoristili za izradu projektne dokumentacije, rekla nam je Maja Stojimirović, direktor ove Ustanove.

U oktobru prošle godine ova Ustanova je od Elektroprivrede Srbije dobila donaciju od 3,5 miliona dinara.

– Kada smo završili svu dokumentaciju oko javnih nabavki krenuli smo sa radovima, koji još uvek traju, a izvodi ih petrovačka firma „Tehnogea“. Ova firma je kroz radove donirala vrtiću jedan deo sredstava. Na početku je vrednost radova procenjena na 4,5 miliona dinara. Međutim, kada smo krenuli videli smo da je moguće proširiti i dograditi kancelarije neophodne za stručnu službu, za logopeda i psihologa. Ovi dodatni radovi su uvećali i troškove. Vredno je istaći da su se radnici ustanove odrekli jedne dnevnice u korist dogradnje, a mnogi roditelji su takođe uplatili određena sredstva. Nakon završetka dobićemo neophodne prostorije za jasleni uzrast gde ćemo smestiti bebe od godinu dana. Sada se kod nas smeštaju deca od 18 meseci, a zakon nas obavezuje da primamo decu koja imaju godinu dana. Takođe ćemo dobiti i prostor za jednu vaspitnu grupu, a jednu prostoriju dole ćemo pretvoriti u fiskulturnu salu, jer sala koja je ranije postojala je pregrađena i od nje su napravljene dve sobe, navela je direktor PU „Galeb“.

Vrtić u Petrovcu ima 12 vaspitnih grupa jaslenog i vaspitnog uzrasta, od kojih su tri jaslene grupe.

Od prošle godine PU „Galeb“ je aktivno uključena u projekat za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja „IMPRES“. Petrovac na Mlavi je jedna od devet opština na teritoriji Republike Srbije koja je uključena u ovaj projekat. Kao nagradu za učestvovanje ustanova je nedavno dobila kombi vozilo, marke Citroen, veoma vrednu donaciju, koja će pomoći da se u narednoj školskoj godini organizuje i racionalnija mreža predškolskih grupa, da i decu iz najudaljenijih područja mogu da se prevoze do najbližeg objekta u kome će pohađati pripremni predškolski program.

Žiro račun za donacije

Donacije vrtiću „Galeb“ mogu u toku cele godine uplaćivati svi ljudi koji žele i mogu pomoći, kao i preduzeća. Sredstva se mogu uplatiti na žiro – račun: 840 – 1820761 – 12

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari