Beograd – Odsustvo reakcije države na sve učestalije napade ne samo nad pripadnicima LGBT zajedice već i nad drugim manjinama poput Roma, svrstava nasilje kao legitiman oblik neprihvatanja različitosti, navode u organizaciji Parade ponosa. Neposredan povod za njihovu reakciju jeste brutalan napad na dvojicu mladića u centru grada tokom vikenda, kojim su kulminirale sve učestalije pretnje prema pri

Beograd – Odsustvo reakcije države na sve učestalije napade ne samo nad pripadnicima LGBT zajedice već i nad drugim manjinama poput Roma, svrstava nasilje kao legitiman oblik neprihvatanja različitosti, navode u organizaciji Parade ponosa.

Neposredan povod za njihovu reakciju jeste brutalan napad na dvojicu mladića u centru grada tokom vikenda, kojim su kulminirale sve učestalije pretnje prema pripadnicima LGBT zajednice. Parada ponosa Beograd zahteva od policije i državnih organa da u najkraćem roku pronađu počinioce.

Podsetimo, na vratima stana LGBT aktiviste Bobana Stojanovića pre tri sedmice osvanule su odštampane preteće poruke i fotografije. Stojanović je 27. oktobra slučaj prijavio policiji, a kako kaže za naš list, u MUP-u su mu rekli da je „istraga u toku“.

– Više od dve sedmice policija traga za osobama koje su mi pretile, iako su ostavile potpis „Borba 18“. To je ogranak neonacističke grupe „Kombat 18“ i neshvatljivo je da se njihovim članovima ne može ući u trag – naglašava Stojanović.

Goran Miletić iz organizacije Parade ponosa kaže za Danas da policija u mnogim slučajevima posao odradi dobro, ali da tužilaštvo i sudstvo zakazuju, te većina ovakvih slučajeva ostaje neprocesuirana.

– Napadi na LGBT populaciju nisu učestaliji, ali su vidljiviji. O njima se više priča i piše, te su žrtve diskriminacije i nasilja ohrabrene da napade prijave policiji. Međutim, rad tužilaštva i sudstva je katastrofalan i zbog toga slučajevi završavaju u fioci, ili počinioci bivaju abolirani – ističe Miletić. Kao primer, naš sagovornik navodi preinačenu presudu Draganu Markoviću Palmi.

Naime, pravna služba Gej strejt alijanse (GSA) podnela je tužbu protiv Dragana Markovića Palme u avgustu 2011. na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, jer je drugačiju seksualnu orijentaciju javno nazivao bolešću i nečim nenormalnim. Prvostepenom presudom sud je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije. Međutim, u ponovljenom postupku Prvi osnovni sud u Beogradu odbacuje tužbu GSA kao neosnovanu i predsednika Jedinstvene Srbije oslobađa odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari