U organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja u Golupcu je održana akcija pod sloganom „Ja radim srcem“ u kojoj su građani mogli besplatno proveriti svoje zdravlje merenjem glikemije, krvnog pritiska i telesne težine. Ovom akcijom koja se održava u okviru obeležavanja Svetskog dana srca organizatori žele da povećaju nivo svesti građana o rizicima pojave bolesti srca i krvnih sudova kao i da promovišu preventivne mere za nihovo lečenje.

– Svetski dan srca obeležava se danas u više od 100 zemalja, uz upozorenja stručnjaka da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzroci prevremene radne nesposobnosti i smrtnosti od kojih svake godine umre više od 17 miliona ljudi, medju kojima je polovina radno aktivno stanovništvo.

Prema rečima stručnjaka, kardiovaskularne bolesti u svetu su u stalnom porastu, a tim oboljenjima su najviše pogodjene zemlje u tranziciji, razvoju i nerazvijene, kaže sekretar Crvenog krsta Golubac Dina Čučković.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti i u Srbiji od koje je 104.000 umrlo u prošloj godini, više od 56.000 imalo povišeni krvni pritisak ili šećer u krvi i da svaki osmi stanovnik Srbije od 20 do 64 godine života umre od srčanih oboljenja.

– Neki od faktora rizika su pušenje, hipertenzija, fizička neaktivnost i dijabetes. Istraživanje zdravlja stanovnika iz 2006. godine pokazalo je da je hipertenzija učestalija, nego što je to pokazalo istraživanje obavljeno 2000. godine. Fizička aktivnost stanovništva, prema ovom istraživanju, dosta je smanjena i da je loše to što sve više njih praktikuje vid posla i života koji uključuje radno mesto na kojem se najviše vremena sedi – rekla je Jasmina Antić, tehničar patronažne službe Doma zdravlja u Golupcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari