Brankica Jankovićfoto FoNet Aleksandar Barda

Imajući u vidu ozbiljnost optužbi, Fakultet političkih nauka (FPN) i Univerzitet u Beogradu treba da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i ispitaju sve navode o seksualnom uznemiravanju. Izuzetno je važno da studentkinje, ali i sve druge žene, prijave nasilje koje su doživele, jer bez prijave nema ni postupka, a samim tim ni sankcije, kaže za Danas Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Na pitanje da li će reagovati povodom navoda da je kandidat za dekana FPN-a Slaviša Orlović seksualno uznemiravao studentkinje, poverenica kaže da je o tome upoznata preko medija.

„Poverenik za zaštitu ravnopravnosti postupa po pritužbama građana i građanki koji smatraju da su pretrpeli diskriminaciju, u koju spadaju polno i rodno uznemiravanje, ali do sada nam po ovom pitanju nije dostavljena pritužba, niti nam se neko na drugi način obratio“, navela je Janković u pisanom odgovoru Danasu.

Ona je napomenula da se sve prijave za seksualno uznemiravanje moraju tretirati ozbiljno, naročito kada je počinilac na poziciji moći u odnosu na žrtvu, što je, kako kaže, najčešće i razlog zbog koga mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni.

„Strah od mogućih posledica, suočavanje sa nepoverenjem sredine i već dobro poznatom zamenom teza da je žrtva sama kriva za to što joj se desilo, nateraće mnoge devojke i žene da se povere samo najbližima. Ako se pri tome zna, da prema važećim propisima dekan fakulteta pokreće svaki disciplinski postupak i donosi konačnu odluku o sankcionisanju u slučajevima ovakvih optužbi, treba razmotriti sve moguće posledice odluke o izboru određene osobe na ovu funkciju“, ističe Janković.

Ona je pozvala sve koji su pretrpeli bilo koji oblik diskriminacije, uključujući i seksualno uznemiravanje, da to i prijave, jer se samo na taj način može obezbediti institucionalna zaštita i puna podrška žrtvama seksualnog uznemiravanja.

„Podsetiću da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine doneo Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i uspostavio poverenike za ravnopravnost na fakultetima koji su zaduženi za prevenciju i sprečavanje seksualnog uznemiravanja zaposlenih i studenata, kao i za suzbijanje svakog oblika diskriminacije. Ovim pravilnikom uređeni su pojam i zabrana seksualnog uznemiravanja, mere za njegovo sprečavanje, kao i postupak zaštite od seksualnog uznemiravanja. Svaka visoko školska ustanova imala je rok od šest meseci da usaglasi svoja akta“, kaže Janković.

Na pitanje da li na adresu službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti stižu prijave, Janković kaže da su imali nekoliko anonimnih prijava u vezi sa seksualnim uznemiravanjem studentkinja od strane profesora na fakultetima u Beogradu i Nišu, ali da nisu podnete pritužbe.

„S obzirom da Poverenik ne može da postupa po anonimnim prijavama, ali može da preduzima druge mere iz svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju fakultetima smo uputili preporuku mera da razmotre anonimnu prijavu i saglasno utvrđenom preduzme sve mere iz svoje nadležnosti. Takođe, obratili smo se i rektorima Univerziteta u Beogradu i Nišu i Ministarstvu prosvete“, ističe Janković.

Ona pojašnjava da je sam postupak za zaštitu od diskriminacije definisan zakonom i isti je za sve slučajeve.
„Ukoliko neko smatra da je diskriminisan može podneti pritužbu Povereniku, a sam postupak je besplatan. Da bi Poverenik mogao da pokrene postupak, pritužba ne sme biti anonimna“, kaže Janković.

Podsetimo, izbori za novog dekana FPN-a protiču uz optužbe da je kandidat za tu funkciju profesor Slaviša Orlović navodno seksualno uznemiravao studentkinje.

Tim povodom prodekanka FPN-a Natalija Perišić zatražila je od uprave Fakulteta da preduzme odgovarajuće aktivnosti povodom tvrdnji iznetih u medijima i da o tome obavesti zainteresovanu javnost.

Predsednik Saveta FPN Dušan Vučićević juče je podneo ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga, a dekan Dragan Simić je u dopisu Savetu Fakulteta (u čijoj je nadležnosti izbor dekana) naveo da je uvidom u fakultetsku arhivu ustanovljeno da protiv Orlovića nema pravosnažnih odluka u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, niti postupaka koji su u toku.

Simić nije odgovorio na pitanje Danasa da li je Fakultetu ikada upućena zvanična prijava protiv Orlovića.

Studentkinje FPN-a za danas su najavile protest ispred zgrade Fakulteta pre početka sednice Saveta, tražeći bezbedan fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari