Poverenica: Obezbediti dostojanstven život stanarima 1Foto: Medija centar

Povodom pisanja Danasa o problemima stanara Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, koji se usled nedostatka negovatelja svakodnevno bore da zadovolje osnovne životne potrebe od odlaska u toalet do smeštanja u krevet, iz kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković poručuju da rešavanje ovih problema treba da bude jedan od prioriteta.

– Obezbeđivanje adekvatne nege uslov je za ravnopravan i dostojanstven život osoba smeštenih u ustanove socijalne zaštite – kažu iz kancelarije poverenice.

Dnevni list Danas objavio je u ponedeljak razgovor sa stanarima Doma za odrasla invalidna lica, koji su ispričali sa kakvim se teškoćama svakodnevno suočavaju jer u domu radi nedovoljan broj negovatelja. Kako su nam ispričali, svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak u toalet, ustajanje, menjanje položaja u krevetu i kolicima stvari su na koje čekaju po sat vremena i više.

Iz kancelarije poverenice ističu da do sada na njihovu adresu nije stigla nijedna pritužba na stanje u domu, ali i dodaju da im se ranije obraćao Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti ukazujući između ostalog na nedostatak osoblja i na probleme popunjavanja radnih mesta obučenim kadrom.

– S tim u vezi, Poverenik se obratio Ministarstvu za rad, povodom ovih problema i potrebe za povećanjem kvantitativnih i kvalitativnih kapaciteta ustanova socijalne zaštite. Pored toga, Poverenik je u svom Redovnom godišnjem izveštaju dao preporuku mera za prevazilaženje ovog problema – dodaju iz kancelarije poverenice.

Istovremeno, nakon pisanja Danasa o situaciji u Domu za odrasla invalidna lica predstavnici kancelarije Zaštitnika građana posetili su juče dom i razgovarali sa stanarima. Iz kancelarije zaštitnika juče nam je rečeno da kada prikupe sve informacije, obavestiće javnost o svojim zaključcima.

Dom za odrasla invalidna lica zbrinjava 80 osoba sa dijagnozama paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize, multiple skleroze, mišićne distrofije, a o njima brine oko 13 negovatelja, što je po rečima stanara nedovoljan broj. Situacija u domu je dodatno teška kada neko od zaposlenih ode na odmor ili bolovanje pa u jednoj smeni radi samo jedan ili dva negovatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari