Poverenica: Podržati žene iz ruralnih područja, inače će njihovi glasovi ostati nečujni 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je danas da je neophodno obezbediti adekvatnu podršku ženama iz ruralnih područja, osnažiti ih i podstaći na povezivanje, inače će njihovi glasovi ostati nečujni, potencijali neostvareni, a budućnost u ovim područjima sve neizvesnija.

„Važno je razumeti da žene na selu ne predstavljaju homogenu grupu, tako da ni njihove potrebe i problemi nisu isti. Izazovi sa kojima se suočavaju su različiti, od ograničene dostupnosti javnih usluga, saobraćajne infrastrukture, nedostatka zdravstvenog ili penzionog osiguranja, preko neposedovanja imovine na svoje ime ili registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, pa do neplaćenog rada u domaćinstvu po osnovu koga ne ostvaruju radna prava“, rekla je Janković, povodom Međunarodnog dana žena iz ruralnih područja.

Takođe, često mogu biti izložene različitim oblicima diskriminacije, ali i u većem riziku od siromaštva i porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

„Dobar primer je što imamo sve više žena koje su se osnažile i pomerile granice u svojim sredinama, prevazilazeći uloge koje su im namenjene. Zbog toga je važno raditi na programima i finansijskim podsticajima koji su kreirani kao odgovor na njihove suštinske potrebe, kontinuirano podsticati žene da se povezuju, dele znanja i iskustva, kao i da budu informisane i imaju pristup resursima i programima podrške“, istakla je Janković.

Naglasila je da je važno podizati svest žena o njihovim pravima i mehanizmima zaštite i menjati dominantnu praksu zasnovanu na patrijarhalnim kulturnim obrascima, poput običaja odricanja od nasledstva u korist muških članova porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari