Poverenica: Poslanik Branimir Nestorović treba da se izvini zbog diskriminacije 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Poslanik grupe „Mi snaga naroda“ u Skupštini Srbije Branimir Nestorović je uvredio Rome i Romkinje izjavama na televiziji s nacionalnom frekvencijom, prekršio zakon i dužan je da se javno izvini – mišljenje je Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o pritužbi Inicijative A11.

Inicijativa A11 je saopštila da je podnela pritužbu pošto je Nestorović 22. februara na televiziji Hepi „uputio diskriminatorne izjave koje se podudaraju sa podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno izneo u Narodnoj skupštini“.

U emisiji je Nestorović pogrdno upotrebio reč „Cigani“, u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine, piše u saopštenju nevladine organizacije A11 koja se bavi promocijom, unapređenjem i zaštitom ljudskih prava ranjivih, marginalizovanih i diskriminisanih grupa.

Nestorović je u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije takođe nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“, „otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama“.

Nestorović je time teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Ona je u mišljenju istakla da „javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene reči i treba da imaju pojačanu svest da svojim izjavama ne smeju da podstiču predrasude i stereotipe“.

Poverenica je preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama čija je prava povredio, a ukoliko to ne učini, biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, saopštila je Inicijativa A 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari