Poverenik: Agenciji rok od dva dana 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je zaključak o dozvoli izvršenja svog rešenja i pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da, pod pretnjom novčane kazne, u roku od dva dana dostavi portalu „Pištaljka“ dokumente iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda.

Agencija će pre dostavljanja zaštititi podatke o ličnosti, kao što su imena i prezimena svih lica, osim službenih i Siniše i Marije Mali, podatke o adresama, lični matični broj građana, broj bankovnog računa, novčani iznosi na bankovnim računima, podatke o adresi na kojoj se nepokretnosti nalaze, registarske brojeve prevoznih sredstava i slično.

U saopštenju se podseća da je portal „Pištaljka“ zatražila navedene informacije od Agencije, koja je zahtev odbila u celosti.

Portal je podneo žalbu Povereniku koji je zaključio da je ona osnovana i doneo rešenje kojim je naložio Agenciji da na navedeni način tražene informacije učini dostupnim.

Agencija za borbu protiv korupcije je obavestila Poverenika da je postupila po njenom nalogu, ali je „Pištaljka“ u obraćanju Povereniku ukazala da je to učinjeno samo delimično, odnosno da su „zaštićene“ i informacije koje nisu predviđene rešenjem Poverenika.

„Pištaljka“ je zbog toga zatražila da Poverenik pokrene postupak izvršenja.

Da bi u potpunosti utvrdio činjenično stanje, poverenik je zatražio od Agencije da mu dostavi kopije spisa predmeta gradonačelnika Beograda, ali je Agencija odbila da to učini.

Agencija je obavestila poverenika da se „može zaključiti“ da su neke informacije „strogo poverljive“ i za uvid u spise postavila specijalan uslov – da je „neophodno“ da poverenik pristupi „lično, prethodno najavljen“.

I posle ukazivanja da je takav uslov lišen svakog smisla i direktno suprotan standardima saradnje državnih organa i odredbama Zakona o tajnosti podataka, Agencija nije dostavila tražene spise.

Ukoliko Agencija ne postupi po zaključku, poverenik će izreći novčane kazne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari