Poverenik: Loša praksa vlasti 1Foto: Wikipedia

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da je loše što Vlada Srbije se nastavlja sa praksom da neke predloge zakona utvrđuje i dostavlja skupštini na usvajanje, ne tražeći njegovo mišljenje, iako je reč o predlozima zakona koji podrazumevaju i obradu podataka o ličnosti.

To za posledicu može imati ne samo „apstraktno“ ugrožavanje principa ustavnosti usled usvajanja zakonskih normi suprotnih ustavnim odredbama, nego i konkretno, kontinuirano ugrožavanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u primeni zakona posle usvajanja, ukazuje se u saopštenju.

Poverenik ukazuje da su samo 1. decembra ove godine u skupštinsku proceduru stigla tri predloga zakona na koja nije traženo njegovo mišljenje, a koja sadrže rešenja koja se obradom podataka o ličnosti bave na način koji je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Ustavom Srbije.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama predviđaju uvođenje novih evidencija, koje izvesno podrazumevaju obradu podataka o ličnosti, ali bez navođenja o kom krugu podataka o ličnosti se radi.

Na taj način, krug podataka o ličnosti koji će se obrađivati praktično je prepušten proizvoljnosti onih koji će te evidencije voditi, odnosno eventualno njihovim internim aktima, što je direktno suprotno ustavnim odredbama koje izričito predviđaju da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom, ukazuje Šabić.

Poverenik smatra da odgovoran odnos prema ustavnim garancijama prava građana na zaštitu podataka o ličnosti zahteva da, bilo narodni poslanici, bilo sama Vlada, odgovarajućim amandmanima otklone navedene nedostatke predloženih zakona, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari