Poverenik: MOD će ispoštovati preporuku 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je dobio izjašnjenje Ministarstva odbrane u kojem se navodi da će u celosti postupiti po rešenju Poverenika kojim je zabranjena obrada podataka sadržanih u oduzetim privatnim telefonima.

Poverenik primio izjašnjenje Ministarstva odbrane povodom rešenja kojim je Poverenik zabranio Ministarstvu obradu podataka o ličnosti sadržanih u oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima, bez sudskog naloga, na osnovu Izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci i Ministarstvu.

Poverenik je 3. aprila Ministarstvo upozorio na nepravilnosti u navedenoj obradi podataka i obavezao da ga se izjasni o merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje tih nepravilnosti i zatražio da dostavi odgovore na otvorena pitanja i relevantnu dokumentaciju.

Ministarstvo je, i pored obaveze, propustilo to da učini, navodi se u saopštenju.

Poverenik ocenjuje da je dobro što je Ministarstvo, koje je prethodno ekstremno neadekvatno, na neprihvatljiv način, koji je uključivao i uvredljiva javna saopštenja na račun Poverenika, reagovalo na rešenje, ipak razumelo da mora da poštuje Ustavom garantovana prava građana i preduzelo mere kojima se otklanja rizik mogućih robusnih povreda prava zaposlenih u Vojsci i Ministarstvu.

U dopisu upućenom Povereniku, Ministarstvo ga obaveštava da je svim organizacionim jedinicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije upućen dopis u kome se nalaže da se obustavi dalje potpisivanje izjave, a da se pristupi uništavanju do sada potpisanih izjava i da se to zapisnički konstatuje, kako je to i naloženo rešenjem Poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari