Oglasio se poverenik za zaštitu podataka o ličnosti o projektu "Zdravitas" 1foto FoNet/Antonio Ahel

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo je vanredni terenski inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti povodom obrade podataka maloletnih lica u okviru portala „Zdravitas“ od strane Ministarstva prosvete kao rukovaoca.

„Na osnovu činjeničnog stanja utvrđeno je da Ministarstvo prosvete obrađuje podatke u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da za predmetnu obradu nije potreban pristanak lica“, navodi se u saopštenju Poverenika.

Kako se dodaje, u postupku vanrednog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da su Ministarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine i pratećim Akcionim planom, razvili projekat Razvoj i primena softvera za praćenje fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Projekat je pokrenut na osnovu Sporazuma o saradnji u vezi sa uspostavljanjem platforme za praćenje telesnog i motoričkog statusa učenika, u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja pruža kontinuiranu tehničku podršku za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema, uz obezbeđivanje mera zaštite, sigurnosti i bezbednosti podataka.

U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je pravni osnov za uspostavljanje portala „Zdravitas“ sadržan u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim je propisano da se podaci za određivanje telesnog i motoričkog statusa učenika u okviru obrazovno-vaspitnog sistema, dobijeni kroz sistem praćenja telesnog i motoričkog statusa učenika u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja unose u registar dece, učenika, odraslih i studenata, piše u saopštenju.

Dodaje se da je praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika utvrđeno je nastavnim programima u okviru predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje.

„Praćenje, vrednovanje i evidentiranje fizičkih sposobnosti učenika sprovodi se na osnovu Priručnika za praćenje fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u nastavi fizičkog obrazovanja i zdravstvenog vaspitanja koji su dostupni na zvaničnim internet prezentacijama Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja“, piše u saopštenju poverenika.

Dodaje se da je u postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je svrha obrade podataka određena u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U okviru portala „Zdravitas“ obrađuju se sledeći podaci o učenicima: ime, prezime, ime jednog roditelja (zakonskog zastupnika), JMBG, JOB, datum, mesto i opština rođenja, pol, visina tela, masa, indeks telesne mase (masna komponenta telesnog sastava), trčanje na 20m sa progresivnim povećanjem brzine, pretklon u sedu, ležanje-sed za 30 sekundi, skok udalj, izdržaj u zgibu i čunasto trčanje 4x10m, shodno navedenim pravilnicima o programu nastave i učenjau okviru predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje i priručnicima za praćenje fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika, te da se na Portalu ne obrađuju podaci o zdravstvenom stanju učenika.

Na portalu „Zdravitas“ će se  unositi podaci iz evidencija koje škole već vode u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

„Podaci o ličnosti učenika na korisničkom delu portala biće u obliku izveštaja o motoričkim sposobnostima i fizičkom razvoju i dostupni samo za roditelje/zakonske zastupnike učenika koji su autorizovani. U slučaju da roditelji/zakonski zastupnici nisu u statusu autorizovanog korisnika portala, podaci iz istog se mogu preuzeti i od nadležnog nastavnika u školi“, navod se u saopštenju.
Administrativnom delu portala pristup podacima pored administratora ima isključivo autorizovani korisnik odnosno direktor škole, zaposleni u školi – ovlašćeno lice od strane direktora škole, odeljenjski starešina, nastavnik razredne nastave i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja za učenike za koje su nadležni.

Poverenik je konstatovao da je Ministarstvo pre uspostavljanja portala izvršio procenu uticaja predviđenih radnji obrade na zaštitu podataka o ličnosti  i preduzeo tehničke, organizacione i kadrovske mere, u cilju dostizanja odgovarajućeg nivoa bezbednosti podataka u odnosu na rizik.

„Takođe, Rukovalac je izradio Obrazac prijave za dobijanje parametara (korisničko ime i lozinka) za pristup korisničkom delu portala „Zdravitas“. Uvidom u navedeni obrazac utvrđeno je da se za potrebe dobijanja pristupnih parametara zahteva unos sledećih podataka o ličnosti: za učenika: ime i prezime, odeljenje i naziv škole, a za roditelja/zakonskog zastupnika, ime, prezime, JMBG, adresa elektronske pošte i potpis zakonskog zastupnika“, piše u saopšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari