NVO „Da zaživi selo“, uz pomoć Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Uprave za šume, Turističke organizacije Pljevlja, JP Vodovod i Gradir Montenegro, obnovila je viseći most preko rijeke Ćehotine u mjestu Jelice, koji povezuje selo Nange – MZ Šula i selo Jahovići MZ Bukovica.


Uz dobru pripremu i organizaciju radovi su obavljeni za samo jedan dan. Ovaj most, pored mještana, u velikoj mjeri koriste ribolovci i lovci. Poslednji put je patošen hrastovim pragovima prije oko 25 godina, a sada su novi pragovi od bijelog bora. Ovim radovima je prethodilo probijanje puta od sela Nange do uzvišenja iznad ovog mosta.

-Naredne aktivnosti će biti saniranje drvene vodenice na Sredeničkoj rijeci, 500 m iznad ovog mosta. Sledeće godine je u planu saniranje i visećeg mosta u Prošću, nekoliko kilometara uzvodno od ovoga, najavio je Vaso Knežević, izvršni direktor NVO „Da zaživi selo“.

-Ovo je i najbolji primjer saradnje civilnog, javnog i privatnog sektora, koji može da posluži kao primjer dobre prakse za naredne aktivnosti, bez obzira ko od ova tri sektora je pokretač inicijative, za naš list izjavio je Knežević. On ističe da viseći mostovi u ovom kraju, kojih uzvodno ima desetak i većina ih nije u funkciji, mnogo znače za lokalno stanovništvo koje živi na obalama Ćehotine. Prošle godine mještani sela Tatarovine u Bukovici obnovili su jedan viseći most, a Knežević vjeruje da će u narednom periodu i ostali mostovi biti sanirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari