Republička inspekcija za zaštitu životne sredine sprovela je juče vanredni inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo, jer su u subotu uveče i nedelju ujutru uređaji za merenje kvaliteta vazduha zabeležili povišene vrednosti benzena u tom gradu, potvrđuje za naš list načelnica inspekcije Slavica Lekić.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine sprovela je juče vanredni inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo, jer su u subotu uveče i nedelju ujutru uređaji za merenje kvaliteta vazduha zabeležili povišene vrednosti benzena u tom gradu, potvrđuje za naš list načelnica inspekcije Slavica Lekić. Ona kaže da je u subotu u 22 sata i još dva puta tokom noći i jutra uočen skok vrednosti benzena u vazduhu na 70 mikrograma po metru kubnom vazduha.
– Kvalitet vazduha u Pančevu sada je u granicama dozvoljenih vrednosti. Veliki zagađivači su obavezni da u slučaju loših meteoroloških uslova usklade svoje aktivnosti kako ne bi došlo do zagađenja. U ovom slučaju nije bilo akcidentne situacije, ali ćemo nastaviti da vršimo preventivne kontrole – objašnjava Lekić i dodaje da je dozvoljena prosečna godišnja vrednost benzena za 2007. iznosi 9,5 mikrograma po metru kubnom.
Inspektori Republičke inspekcije vanredno su obavili inspekcijski nadzor u rafineriji kako bi proverili koliko su njihove aktivnosti usklađene na visokim temperaturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari