Četvrtina svetskih kompanija i 40 odsto firmi u SAD planira da ove godine zamrzne plate, dok radnici u Južnoj Americi i Indiji mogu da se raduju stabilnim povišicama, pokazalo je svetsko istraživanje. Prema anketi koju je sprovela konsultantska kuća ECA International sa sedištem u Londonu u 53 zemlje, zaposleni u Japanu, Litvaniji i Irskoj će imati najniže povišice. U recesijom pogođenom Japanu, polovina kompanija će zamrznuti plate.

 Vlada ove zemlje privremeno je restrukturirala svoj sistem socijalnih zaštita nakon najnovijeg talasa otpuštanja i povećanja broja beskućnika zahvaljujući ekonomskoj krizi. Hitne odredbe predviđaju stambene subvencije za ljude koji su izgubili radna mesta i domove samo su neki u nizu najnovijih predloga vlade. Mere, za koje se veruje da će imati koristi više od 180.000 radnika, očekuje se da će činiti deo „druge sigurnosne mreže“ za ljude koji su ostali izvan postojećih beneficija. Povećanje broja hitnih zajmova koji ne zahtevaju žirante takođe su uključeni u predloge vlade. Uporedo sa ovim, vlada u Tokiju razmatra i da proširi sistem pomoći za nezaposlene za koji se procenjuje da će koštati 100 milijardi jena (678 miliona evra) kako bi pomogla onima koji su izgubili posao i krov nad glavom. Ovo je prvi slučaj da vlada obezbeđuje stambene subvencije izvan postojećeg regularnog sistema socijalne zaštite. Prosečne plate u svetu treba ove godine da budu povišene za 4,7 odsto, dok su protekle godine one povećane za 6,2 odsto. „Ekonomsko previranje od septembra prošle godine primoralo je veliki broj firmi da u odnosu na prethodne prognoze znatno promene povišice,“ rekao je Li Kvejn, direktor ECA u Aziji.

Suprotno tome, kompanije u Venecueli planiraju najveće povišice ove godine, u proseku za 24 odsto, što je više od 22 odsto u 2008, a potom sledi Argentina gde će plate biti povećane za 12 odsto, dok će u Brazilu i Čileu povišice biti veće nego prošle godine. Dok plate u Indiji rastu zbog odliva mozgova za, kako se očekuje, 10,8 odsto ove godine, povećanje zarada u Latinskoj Americi, Vijetnamu i Indoneziji delom su podstaknute sve većom inflacijom. U SAD se očekuje porast plata za samo 2,8 odsto, dok su rezultati prethodne ankete koju je ECA sprovela u septembru najavljivali povišice od četiri odsto, dok će 40 odsto firmi zamrznuti isplate. Plate u Singapuru i Hongkongu će biti povećane za dva odsto, kao i u Zapadnoj Evropi, dok će i Istočnoj Evropi one porasti za jedva pet odsto. Štaviše, 29 odsto evropskih kompanija planira da ove godine zamrzne plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari