Povlače se dve serije citostatika za lečenje melanoma: Prof. dr Vladimir Kovčin kaže da pacijenti ne treba da brinu 1Foto: Pixabay/Bokskapet

Iz prometa u Srbiji povlače dve se serije citostatika dakarbazin zbog odstupanja u kvalitetu, stoji na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Kako za Danas kaže ptof. dr Vladimir Kovčin, onkolog, pacijenti ne bi trebalo da budu zabrinuti.

Sa druge strane, nedavno je kompanija Quatalia d.o.o, kao nosilac dozvole u Republici Srbiji, obavestila ALIMS da zbog odstupanja u kvalitetu dobrovoljno povlače iz prometa određene serije leka dakarbazin, prašak za rastvor za injekciju/infuziju.

Kako su naveli, a objavljeno na sajtu ALIMS, „moguća pojava ružičaste boje nakon rekonstitucije praška je uzrokovana jednim degradacionim produktom leka, koji može izazvati iritaciju vena nakon primene“.

Medikament pripada grupi lekova koji su poznati kao citostatici, a kako stoji u „uputsvu za lek“, utiču na rast malignih ćelija.

Prema istim informacijama, koristi se za lečenje metastatskog malignog melanoma (maligni tumor kože).

Može da bude i deo kombinovane hemoterapije kod uznapredovale hočkinove bolesti (maligni tumor limfnog tkiva), uznapredovalog sarkoma mekih tkiva (maligni tumor mišićnog tkiva, masnog tkiva, fibroznog tkiva, krvnih sudova ili drugih potpornih tkiva).

Potvrđujući to, prof. dr Kovčin kaže za Danas da je kod kontrole kvaliteta lekova potpuno razumljivo da se povuku serije kod kojih je utvrđeno da odsutpaju od utvrđenih standarda ustanovljenih pri registraciji leka.

„Što se tiče efikasnposti leka ne znači da je ona slabija ako se pojave nečistoće, neželjena dejstva i drugo, ali je na prvom mestu bezbednost pacijenta“, naglasio je on poručivši još jednom da oboleli ne bi trebalo da budu zabrinuti jer postoje ostale serije tog leka, kao i drugih proizvođača, a koji imaju istu tu aktivnu supstancu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari