General američke vojske Dejvid Petreus juče je jasno stavio do znanja da neće imati obavezu da ispuni obećanje predsednika SAD Baraka Obame da započne povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do jula sledeće godine. U svom prvom intervjuu od kada je preuzeo komandu nad NATO vojnicima pre manje od dva meseca, vrhovni general je rekao da naslućuje da će nastupiti okolnosti zbog kojih neće moći da preporuči smanjenje obima snaga u Avganistanu.

Takav ishod bi osujetio planove Obame da ne posustane u sve dubljem konfliktu u Avganistanu, budući da se priprema za reizbor 2012.

Govoreći na američkoj televiziji iz svog sedišta u Kabulu, Petreus je rekao da je sporno obećanje koje je lider SAD dao u novembru da će talas od 30.000 američkih vojnika biti samo privremen i da će početi da se smanjuje u julu 2011. „Mislim da je predsednik bio prilično jasan kada je objašnjavao da je reč o procesu, a ne o događaju, koji je uslovljen“, rekao je Petreus.

Iako shvaćeno kao delotvoran način da se utišaju kritike na račun rata u okviru same Obamine partije, najnovije saopštenje je postalo meta kritičara, prema čijem mišljenju ono predstavlja podsticaj za pobunjeničke grupe koje ga shvataju kao nagoveštaj slabljenja odlučnosti u ratu.

Prema najnovijim nezvaničnim podacima, od početka rata u Avganistanu 2001. premašen je bilans od 2.000 poginulih stranih vojnika, a više od 60 odsto njih su Amerikanci. Nakon što je u proteklih nekoliko dana poginuo po jedan američki, australijski i britanski vojnik, ukupan broj žrtava stranih trupa popeo se na 2.002.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari